Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Pacemaker in bil moet patiënt helpen met verstopte darm

Geplaatst opmaandag 3 oktober 2016 - 11:23

Maastricht Universitair Medisch Centrum onderzoekt of ernstige, chronische verstopping van de darmen kan worden verholpen met een pacemaker.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de therapie tijdelijk toegelaten tot het basispakket, waardoor patiënten de komende vier jaar en negen maanden in onderzoeksverband gebruik kunnen maken van de behandeling. Dat meldt Maastricht Universitair Medisch Centrum maandag op de website.

Verstopping
Verstopping van de darmen is een groot probleem bij 15 tot 20 procent van de bevolking. Obstipatie is de medische term voor een verstopping van de darmen. In veel gevallen kan dat worden behandeld met medicatie en leefstijladviezen, zoals meer bewegen en het eten van vezelrijke voeding. Bij een kleine groep mensen werkt dit niet. Zij moeten een ingrijpende operatie ondergaan, zoals het weghalen van een deel van de dikke darm, of het aanleggen van een stoma.

Pacemaker
Zenuwstimulatie van het ruggenmerg is echter een veelbelovende en veel minder ingrijpende techniek die mogelijk uitkomst kan bieden. Daarvoor wordt via een kleine chirurgische ingreep een pacemaker geplaatst in de bil. Via kleine draadjes worden schokjes afgegeven ter hoogte van de zogeheten sacrale zenuwen, in de onderrug. Volgens de onderzoekers worden de darmen zo gestimuleerd, waardoor ook de stoelgang weer op gang komt

Basispakket
Het ministerie van VWS stelt een subsidie van ruim twee miljoen euro beschikbaar waardoor de zenuwstimulatie tijdelijk wordt toegelaten tot het basispakket. Als na de onderzoeksperiode van bijna vijf jaar blijkt dat de behandeling effectief en doelmatig is, wordt de toelating tot het basispakket definitief.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Advertentie
Deel dit bericht via
Uit eigen keuken
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Gerelateerde berichten

Stoppen-met-roken-medicijn zorgt toch niet voor hartklachten
Maastrichts onderzoek: 'Kans op kanker met implantaat'
Epilepsiepatiënten geholpen met elektroden
Miljoen euro voor onderzoek naar vrouwenhart
Uit eigen keuken
1Limburg verkiezingen
Uitgelicht
Volg de gemeenteraadsverkiezingen op 1Limburg en L1

Op 21 maart gaan 30 van de 33 Limburgse gemeenten naar de stembus. In deze rubriek vind je het laatste verkiezingsnieuws uit de provincie.

Verkiezingsrubriek
1Limburg De A2 tunnel
Uitgelicht
Stuur ons je foto’s van het A2-project

Het stadsbeeld rond de A2 in Maastricht is door de aanleg van de A2-tunnel ingrijpend veranderd. We zijn op zoek naar foto's van de A2 en het omliggende gebied in Maastricht vóór, tijdens en na het project.

Upload je foto's
1Limburg Groene Loper Bezoek Koning Willem-Alexander
Uitgelicht
De koning bezoekt de A2-tunnels in Maastricht

Op 29 maart brengt koning Willem-Alexander een bezoek aan de Groene Loper in Maastricht.
Volg 1Limburg en L1 voor alle informatie rondom dit bezoek.

Bekijk de rubriek
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen