Overslaan en naar de inhoud gaan

Paardenvirus zet nieuwe streep door agenda ruiters

Geplaatst opdinsdag 2 maart 2021 - 15:36

De uitbraak van het besmettelijk paardenvirus rhinopneunomie op een concours in Spanje heeft nog geen grote gevolgen voor de Limburgse ruitersport, maar de zorgen nemen wel toe.

Vanwege de coronamaatregelen lagen alle hippische evenementen, met uitzondering van de topsport, al stil.

Thuis trainen
"De meeste paarden worden momenteel aan huis getraind. Er zijn amper verplaatsingen. Rhino is niet nieuw, maar het is voor het eerst dat er zo’n grote uitbraak is op een internationale wedstrijd. Verschrikkelijk triest", zegt Cissy Schuring. Volgens de manager van de stichting Limburg Paardensport mochten alleen de topruiters nog deelnemen aan wedstrijden. Maar nu is ook The Dutch Masters van 12 tot 14 maart in Den Bosch afgeblazen vanwege de besmettelijke paardenziekte.

Lege agenda
Hierdoor blijft de paardensport verstoken van een van de schaarse concoursen die in Nederland wel door mochten gaan. Schuring: "Normaal hebben we een goed gevulde agenda in allerlei disciplines en op diverse niveaus. Het is de vraag hoe de coronapandemie verloopt. Voor de paardensport blijft het voorlopig afwachten. De gezondheid en het welzijn van onze paarden staat natuurlijk altijd voorop, dus we houden ze goed in de gaten en hopen dat deze situatie snel voorbij is."

Verlammingen
De virusinfectie is een veelvoorkomende ziekte in Europa en steekt elk jaar wel ergens de kop op. In zijn meest onschuldige vorm gaat het om verkoudheid bij paarden. Maar het virus kan ook leiden tot een vorm van abortus waarbij veulens dood ter wereld komen. Of het zenuwweefsel raakt aangetast waardoor verlammingsverschijnselen optreden die kunnen leiden tot sterfte.

'Heftigste uitbraak'
De internationale paardensportfederatie FEI spreekt van de 'heftigste uitbraak' in tientallen jaren van het zogenoemde rhinopneumonie-virus. Er waren op het concours in Valencia 25 Nederlandse paarden aanwezig, dertien staan inmiddels in afzondering in eigen omgeving, twaalf zijn er nog in Spanje. Alle 752 paarden die in Valencia waren of er nog verblijven, zijn geblokkeerd in het FEI systeem. Zij mogen tot nadere orde nergens aan de start komen. Er moeten in ieder geval twee negatieve rhino-testen per paard overhandigd worden voordat zij weer kunnen deelnemen aan een wedstrijd.

Dierenartsen
De FEI heeft inmiddels 21 dierenartsen naar het gebied gestuurd om de zieke dieren te helpen én de twee plaatselijke artsen te assisteren. Ook wordt er extra hulpmateriaal naar de Spaanse stad gezonden. Van vier paarden is bekend dat ze aan het virus zijn overleden, 84 paarden vertonen verschijnselen en elf worden er behandeld in klinieken in Valencia en Barcelona. Verder meldt de FEI gerelateerde uitbraken in Frankrijk, België en Duitsland. FEI heeft vrijwel alle internationale wedstrijden in Europa wegens de uitbraak in Valencia tot 28 maart geschrapt.

Geen vervoersverbod
De overheid hoeft op dit moment nog geen aanvullende maatregelen te nemen naar aanleiding van de grote uitbraak van het voor paarden zeer besmettelijke virus. Dat laat een woordvoerster van het ministerie van Landbouw weten. Het ministerie staat in nauw contact met de sector om te horen of er ondersteuning nodig is. "De sector is hier goed op ingericht en neemt al jaren maatregelen om deze ziekte te beheersen en heeft ook een goede informatievoorziening en advies voor paardenhouders online staan."

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen