Overslaan en naar de inhoud gaan

Paardenvirus zet nieuwe streep door agenda ruiters

Geplaatst opdinsdag 2 maart 2021 - 15:36

De uitbraak van het besmettelijk paardenvirus rhinopneunomie op een concours in Spanje heeft nog geen grote gevolgen voor de Limburgse ruitersport, maar de zorgen nemen wel toe.

Vanwege de coronamaatregelen lagen alle hippische evenementen, met uitzondering van de topsport, al stil.

Thuis trainen
"De meeste paarden worden momenteel aan huis getraind. Er zijn amper verplaatsingen. Rhino is niet nieuw, maar het is voor het eerst dat er zo’n grote uitbraak is op een internationale wedstrijd. Verschrikkelijk triest", zegt Cissy Schuring. Volgens de manager van de stichting Limburg Paardensport mochten alleen de topruiters nog deelnemen aan wedstrijden. Maar nu is ook The Dutch Masters van 12 tot 14 maart in Den Bosch afgeblazen vanwege de besmettelijke paardenziekte.

Lege agenda
Hierdoor blijft de paardensport verstoken van een van de schaarse concoursen die in Nederland wel door mochten gaan. Schuring: "Normaal hebben we een goed gevulde agenda in allerlei disciplines en op diverse niveaus. Het is de vraag hoe de coronapandemie verloopt. Voor de paardensport blijft het voorlopig afwachten. De gezondheid en het welzijn van onze paarden staat natuurlijk altijd voorop, dus we houden ze goed in de gaten en hopen dat deze situatie snel voorbij is."

Verlammingen
De virusinfectie is een veelvoorkomende ziekte in Europa en steekt elk jaar wel ergens de kop op. In zijn meest onschuldige vorm gaat het om verkoudheid bij paarden. Maar het virus kan ook leiden tot een vorm van abortus waarbij veulens dood ter wereld komen. Of het zenuwweefsel raakt aangetast waardoor verlammingsverschijnselen optreden die kunnen leiden tot sterfte.

'Heftigste uitbraak'
De internationale paardensportfederatie FEI spreekt van de 'heftigste uitbraak' in tientallen jaren van het zogenoemde rhinopneumonie-virus. Er waren op het concours in Valencia 25 Nederlandse paarden aanwezig, dertien staan inmiddels in afzondering in eigen omgeving, twaalf zijn er nog in Spanje. Alle 752 paarden die in Valencia waren of er nog verblijven, zijn geblokkeerd in het FEI systeem. Zij mogen tot nadere orde nergens aan de start komen. Er moeten in ieder geval twee negatieve rhino-testen per paard overhandigd worden voordat zij weer kunnen deelnemen aan een wedstrijd.

Dierenartsen
De FEI heeft inmiddels 21 dierenartsen naar het gebied gestuurd om de zieke dieren te helpen én de twee plaatselijke artsen te assisteren. Ook wordt er extra hulpmateriaal naar de Spaanse stad gezonden. Van vier paarden is bekend dat ze aan het virus zijn overleden, 84 paarden vertonen verschijnselen en elf worden er behandeld in klinieken in Valencia en Barcelona. Verder meldt de FEI gerelateerde uitbraken in Frankrijk, België en Duitsland. FEI heeft vrijwel alle internationale wedstrijden in Europa wegens de uitbraak in Valencia tot 28 maart geschrapt.

Geen vervoersverbod
De overheid hoeft op dit moment nog geen aanvullende maatregelen te nemen naar aanleiding van de grote uitbraak van het voor paarden zeer besmettelijke virus. Dat laat een woordvoerster van het ministerie van Landbouw weten. Het ministerie staat in nauw contact met de sector om te horen of er ondersteuning nodig is. "De sector is hier goed op ingericht en neemt al jaren maatregelen om deze ziekte te beheersen en heeft ook een goede informatievoorziening en advies voor paardenhouders online staan."

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen