Overslaan en naar de inhoud gaan

Paard uit Weert besmet met paardenvirus

Geplaatst opvrijdag 12 maart 2021 - 7:39

Een paard dat is gestald in Weert is positief getest op het besmettelijke paardenvirus rhinopneunomie.

Dat virus brak onlangs uit op een concours in het Spaanse Valencia. Het paard uit Weert nam deel aan de Sunshine Tour die ook in Spanje plaatsvond en is na terugkeer positief getest.

Geen ziekteverschijnselen
Volgens de Nederlandse paardensportfederatie KNHS is het dier niet ziek, meldt de NOS. Het paard is geïsoleerd en wordt meerdere keren per dag gecontroleerd. Vooralsnog heeft het dier geen koorts of andere symptomen.

De bondscoach van de Nederlandse springruiters, Rob Ehrens uit Weert, is er niet gerust op. Een besmetting in de buurt en de Olympische Spelen komen eraan:

Video: L1

Geen wedstrijden
De ruim 2.000 paarden die deelnamen aan de Sunshine Tour zijn door de internationale paardensportfederatie FEI geblokkeerd in het FEI systeem. Ze mogen voorlopig niet deelnemen aan wedstrijden. FEI heeft ook vrijwel alle internationale wedstrijden in Europa wegens de uitbraak in Valencia tot 28 maart geschrapt. Zo gaat The Dutch Masters van 12 tot 14 maart in Den Bosch niet door.

Sinds de uitbraak van het besmettelijke virus zijn twaalf paarden aan de gevolgen ervan overleden.

Lees ook: Paardenvirus zet nieuwe streep door agenda ruiters

Verlammingen
De FEI spreekt van de 'heftigste uitbraak' in tientallen jaren van het zogenoemde rhinopneumonie-virus. De virusinfectie is een veelvoorkomende ziekte in Europa en steekt elk jaar wel ergens de kop op. In zijn meest onschuldige vorm gaat het om verkoudheid bij paarden. Maar het virus kan ook leiden tot een vorm van abortus waarbij veulens dood ter wereld komen. Of het zenuwweefsel raakt aangetast waardoor verlammingsverschijnselen optreden die kunnen leiden tot sterfte.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen