Overslaan en naar de inhoud gaan

Öztürk: 'Journalist Joep Dohmen moet fouten erkennen'

Geplaatst opzaterdag 11 november 2017 - 16:02

De Raad voor de Journalistiek blijft bij haar conclusie dat NRC Handelsblad en journalist Joep Dohmen onzorgvuldig hebben gehandeld bij artikelen over het Roermondse DENK-Tweede Kamerlid Selcuk Öztürk.

Het beroep dat de journalist uit Heerlen had ingesteld tegen een uitspraak van juni dit jaar, is verworpen. NRC-Handelsblad publiceerde in juni 2016 artikelen over betrokkenheid van Öztürk bij vastgoedtransacties bij zorginstelling Daelzicht in Heel en zorgorganisatie Reinaerts in Utrecht.

Kop en onderkop
Na een klacht van Öztürk, oordeelde de Raad voor de Journalistiek dat krant en journalist wat de kop en onderkop bij de publicaties betreft onzorgvuldig zijn geweest omdat die te stellig en daarmee onjuist waren. 'Bovendien is extra zorgvuldigheid nodig als het gaat om iemand op zo'n hoge positie. Want de kop bepaalt mede de wijze waarop andere media het nieuws oppakken', aldus de Raad.

Integriteit
In de koppen werd gesproken over laakbaar handelen en een onderzoek naar de integriteit van Öztürk. De klacht over de inhoud van het artikel werd door de Raad afgewezen.

Dohmen
Journalist Joep Dohmen was tegen de uitspraak in beroep gegaan omdat hij niet verantwoordelijk zou zijn voor de (onder)koppen en daar ook geen aandeel in zou hebben gehad. Daarbij verwees hij naar mededelingen van de hoofd- en eindredactie. Maar de Raad voor de Journalistiek gaat hier niet in mee. Zij stelt dat Dohmen bij de eerdere behandeling van de klacht wel (mede) verantwoordelijkheid heeft genomen voor de koppen.

Reactie Öztürk
Bovendien lijkt het de Raad onwaarschijnlijk dat de mededelingen toen niet al bekend waren of hadden kunnen zijn. Selcuk Öztürk zegt in een reactie "dat het goed zou zijn als Joep Dohmen nu eindelijk zijn fout erkent en accepteert."

'Op de vingers getikt'
Volgens Öztürk is de journalist nu 'tot tweemaal toe flink op zijn vingers getikt'. 'Dohmen heeft fout gehandeld en blijft nog steeds fout', zo concludeert het DENK-Tweede Kamerlid.

Lees ook: NRC-journalist Joep Dohmen op de vingers getikt

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen