Overslaan en naar de inhoud gaan

Overzicht: tientallen doden bij aanslagen in Brussel

Geplaatst opdinsdag 22 maart 2016 - 12:32

In Brussel zijn dinsdag meerdere aanslagen gepleegd. Bij explosies op de luchthaven en een metrostation vielen meerdere doden en gewonden. Een overzicht van de gebeurtenissen tot nu toe:

Rond 8:00 uur bliezen zeker twee zelfmoordterroristen zich op in een vertrekhal van vliegveld Zaventem. Daarbij vielen zeker elf doden en meer dan dertig gewonden.

Metrostation
Ruim een uur later waren er explosies in metrostation Maalbeek, in het Europese hart van Brussel. Bij de aanslag op een treinstel van de metro zouden zeker dertig mensen zijn omgekomen. Ook zouden er meer dan vijftig mensen gewond zijn geraakt.

Foto: alxdm/Twitter

Islamitische Staat
Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Brussel opgeëist. Dat meldt de Koerdische zender Rudaw. De Belgische premier Charles Michel sprak dinsdag op een persconferentie van twee blinde, gewelddadige en laffe aanslagen en repte van vele doden en gewonden.

Ooggetuige
Chauffeur Wim Ortmans van een Maastrichts taxibedrijf bevond zich op het vliegveld op het moment van de aanslag: "Op het moment dat ik iets af wilde rekenen, hoorde ik een harde knal. De glazen liftkooi kwam volledig in scherven naar beneden en mensen vielen van de roltrap. In paniek ben ik naar buiten gerend en ondertussen heb ik een aantal kinderen meegesleept die op de grond lagen."

Lees ook: Limburgse ooggetuige: 'heb kinderen naar buiten gesleept'

Maastricht Aachen Airport
Vanwege de aanslagen op vliegveld Zaventem werd de luchthaven van Brussel volledig afgesloten. Een aantal vluchten week daarom uit naar Maastricht Aachen Airport. Zo landde een EasyJet-vlucht uit Milaan in Maastricht. "Er heerst angst, de passagiers willen naar hun vliegtuig terug en rechtsomkeer maken naar Milaan."

Lees ook: Passagiers op vliegveld Beek: 'Wij willen terug naar Milaan'

Extra beveiliging Maastricht Aachen Airport vanwege aanslagen in Brussel.
Foto: Ermindo Armino

Nederland
Er zijn volgens premier Mark Rutte geen concrete aanwijzingen voor een aanslag in Nederland. Wel zijn er verscherpte grenscontroles in Limburg. Ook hebben de luchthavens extra bewaking ingesteld.

In België is het dreigingsniveau verhoogd tot het hoogste niveau. Het openbaar vervoer is volledig stilgelegd. Ze hebben iedereen in Brussel gevraagd zich niet meer te verplaatsen en niet meer te telefoneren. De omgeving van het regeringscentrum en het parlement aan de Wetstraat zijn ontruimd, meldde persbureau Belga. Daar was later ook een ontploffing in de buurt toen er volgens Belgische media een object uit voorzorg werd opgeblazen.

Ook bij kerncentrales, onder meer in Tihange, zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Blog: Doden bij aanslagen in Brussel
Limburgse ooggetuige: 'heb kinderen naar buiten gesleept'
'Doden bij explosies metrostations Brussel'
Geen Nederlanders via Thomas Cook in Brussel
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen