Overslaan en naar de inhoud gaan

Overzicht: Onrust tussen motorbendes in Limburg

Geplaatst opwoensdag 27 mei 2015 - 16:06

Het is al lange tijd onrustig in de Limburgse motorclubwereld. Een overzicht.

De spanningen beginnen vorig jaar wanneer de Bandidos besluiten zich in Limburg te vestigen. De van oorsprong Amerikaanse motorclub is groot in Duitsland en steekt de grens over naar ons land. De eerste 'chapter' wordt in maart 2014 opgericht in Sittard.

Harrie Ramakers
President van de Limburgse afdeling wordt Harrie Ramakers. Hij is oud-lid van de Nomads, een tak van de Hells Angels. Die wordt opgeheven na een moordpartij in 2004 waarbij drie leden omkomen. Ramakers is verdachte in die zaak, maar wordt vrijgesproken.

Aanslagen
Motorclub Bandidos is de aartsrivaal van de Hells Angels en hoeft dus niet te rekenen op een warm onthaal. Op het huis van kersvers Bandidos-voorman Ramakers wordt één dag na de oprichting van de chapter een aanslag gepleegd. En daar blijft het niet bij; een week later is het opnieuw raak. Wie verantwoordelijk is voor de aanslagen wordt nooit opgehelderd.

Incidenten
De spanningen lopen verder op. Tijdens de jaarlijkse Sint Joepmarkt in Sittard komen Hells Angels uit het hele land naar het centrum van de stad. Ze willen duidelijk maken dat de Bandidos er niets te zoeken hebben. En in 2015 blijft het onrustig: er vallen schoten bij een vechtpartij in een café in Sittard. Een aantal Bandidos gaat op de vuist met leden van een aan de Hells Angels gelieerde motorclub.

Bedreiging
Burgemeesters in Zuid-Limburg zitten ondertussen met de rivaliserende motorbendes in hun maag. Burgemeester Jos Som van Kerkrade laat het pand van de Hells Angels in zijn gemeente dichtspijkeren. Hij wordt nu 24 uur per dag beveiligd na ernstige bedreigingen. Justitie wil niet zeggen uit welke hoek die afkomstig zijn.

Van der Steur
Afgelopen maandag was veiligheidsminister Ard van der Steur nog op bezoek in Limburg. Hij liet zich in Maastricht bijpraten over de problematiek rond de motorbendes. Burgemeester Onno Hoes, die de acties coördineert, vroeg Den Haag onlangs nog om extra agenten, maar kreeg nul op het rekest. Van der Steur zei na het bezoek aan onze provincie wel de motorbendes te willen verbieden. Dat lijkt geen eenvoudige klus, voor een dergelijk verbod is namelijk een grondwetswijziging nodig.

Lees hier meer over de mega-actie tegen motorbendes.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Harrie Ramakers verdacht van schietpartij in café Sittard
Persconferentie over mega-actie tegen motorbendes
Geen extra politie Limburg om motorbendes aan te pakken
Minister Van der Steur wil verbod op motorclubs
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen