Overslaan en naar de inhoud gaan

Overzicht: Koning en koningin bezoeken geregeld Limburg

Geplaatst opwoensdag 28 maart 2018 - 10:00

Koning Willem-Alexander is deze week weer eens in Limburg te vinden.

Willem-Alexander komt donderdag naar Maastricht om het gebied boven de A2-tunnels die naar hem zijn vernoemd te openen. Maar onze koning en koningin, die volgende maand vijf jaar in het vak zitten, hebben sinds de inhuldiging in 2013 al vaker Limburg aan gedaan.

En sommige van die bezoeken waren ook meteen onvergetelijk. Zo begon het met een officiële kennismakingsbezoek in juni 2013. Samen met Máxima doet Willem-Alexander in een snelvaart Maastricht, Sittard-Geleen en Venlo aan.

Koekjes
In oktober 2015 is het stel wat langer in Limburg en bezoekt Willem-Alexander samen met Máxima de oude mijnstreek. Het stel deed Kerkrade, Heerlen en Sittard-Geleen aan. Bij het Arcus College in Heerlen sprak het koningspaar over de economische ontwikkeling van de regio, en kreeg het koninklijk paar onder meer koekjes aangeboden die waren gebakken door de studenten van Arcus.

Schacht Nulland
In Kerkrade bij Schacht Nulland kreeg het stel uitleg van oud-mijnwerkers over hoe het er vroeger aan toe ging in de mijnen en wat het werk voor gevolgen had voor hun gezondheid.

"Kijk elkaar eens in de ogen"
In datzelfde jaar (2015) een maand eerder is de koning ook al in Limburg en maakt hij zijn bezoek aan Panningen onvergetelijk. Tijdens zijn bezoek aan het Bouwens van der Boijecollege geeft hij scholieren opmerkelijk advies mee.

Viral
"Jullie staan allemaal met jullie telefoon voor de ogen. Kijk elkaar eens in de ogen. Dat is veel leuker", aldus Willem-Alexander. De koning reageerde daarop door zijn smartphone voor zijn ogen te houden en zijn tong uit te steken. Dit filmpje ging vervolgens viral en dook op in bijna alle landelijke nieuwsbulletins.

50 jaar NAVO in Brunssum
Vorig jaar bracht Willem-Alexander ook een bezoek aan Limburg. In mei was de koning aanwezig tijdens de ceremoniële viering van het 50-jarig jubileum van het Headquarters Allied Joint Force Command (HQJFC) in Brunssum van de NAVO. Voor dit bezoek werden flinke veiligheidsmaatregelen getroffen.

Máxima in Maastricht
Onze koningin bracht dit jaar al een geheim werkbezoek aan Limburg. Máxima was namelijk begin deze maand aanwezig bij de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Ze ging daar vooral in gesprek met jonge kunstenaars.

Lees ook: Koningin Máxima brengt geheim bezoek aan Limburg

De koning zal ook in april te vinden zijn in Limburg, dan opent hij de nieuwe Indoor Verse Compost Fabriek van CNC Grondstoffen. En misschien is bij een van de bezoeken aan Limburg eens tijd om de koning te vragen of hij het Maastrichts dialect nog steeds beheerst.

Dialect
Naast plat Haags en bekakt Baarns zou de koning namelijk ook Maastrichts dialect spreken. Althans, als we het boek van Renate Rubinstein mogen geloven. De schrijfster mocht Willem-Alexander -toen nog prins- in 1985 eens tien dagen lang interviewen, naar aanleiding van zijn achttiende verjaardag. In het gesprek gaat het ook over taal. De prins spreekt graag dialecten, zo blijkt, het liefst Haags.

L1 en 1Limburg besteden op 29 maart uitgebreid aandacht aan het bezoek van de koning. Het bezoek is dan ook live te volgens op tv en online. Wil je niets missen? Kijk dan hier.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen