Overslaan en naar de inhoud gaan

Overzicht: Koning en koningin bezoeken geregeld Limburg

Geplaatst opwoensdag 28 maart 2018 - 10:00

Koning Willem-Alexander is deze week weer eens in Limburg te vinden.

Willem-Alexander komt donderdag naar Maastricht om het gebied boven de A2-tunnels die naar hem zijn vernoemd te openen. Maar onze koning en koningin, die volgende maand vijf jaar in het vak zitten, hebben sinds de inhuldiging in 2013 al vaker Limburg aan gedaan.

En sommige van die bezoeken waren ook meteen onvergetelijk. Zo begon het met een officiële kennismakingsbezoek in juni 2013. Samen met Máxima doet Willem-Alexander in een snelvaart Maastricht, Sittard-Geleen en Venlo aan.

Koekjes
In oktober 2015 is het stel wat langer in Limburg en bezoekt Willem-Alexander samen met Máxima de oude mijnstreek. Het stel deed Kerkrade, Heerlen en Sittard-Geleen aan. Bij het Arcus College in Heerlen sprak het koningspaar over de economische ontwikkeling van de regio, en kreeg het koninklijk paar onder meer koekjes aangeboden die waren gebakken door de studenten van Arcus.

Schacht Nulland
In Kerkrade bij Schacht Nulland kreeg het stel uitleg van oud-mijnwerkers over hoe het er vroeger aan toe ging in de mijnen en wat het werk voor gevolgen had voor hun gezondheid.

"Kijk elkaar eens in de ogen"
In datzelfde jaar (2015) een maand eerder is de koning ook al in Limburg en maakt hij zijn bezoek aan Panningen onvergetelijk. Tijdens zijn bezoek aan het Bouwens van der Boijecollege geeft hij scholieren opmerkelijk advies mee.

Viral
"Jullie staan allemaal met jullie telefoon voor de ogen. Kijk elkaar eens in de ogen. Dat is veel leuker", aldus Willem-Alexander. De koning reageerde daarop door zijn smartphone voor zijn ogen te houden en zijn tong uit te steken. Dit filmpje ging vervolgens viral en dook op in bijna alle landelijke nieuwsbulletins.

50 jaar NAVO in Brunssum
Vorig jaar bracht Willem-Alexander ook een bezoek aan Limburg. In mei was de koning aanwezig tijdens de ceremoniële viering van het 50-jarig jubileum van het Headquarters Allied Joint Force Command (HQJFC) in Brunssum van de NAVO. Voor dit bezoek werden flinke veiligheidsmaatregelen getroffen.

Máxima in Maastricht
Onze koningin bracht dit jaar al een geheim werkbezoek aan Limburg. Máxima was namelijk begin deze maand aanwezig bij de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Ze ging daar vooral in gesprek met jonge kunstenaars.

Lees ook: Koningin Máxima brengt geheim bezoek aan Limburg

De koning zal ook in april te vinden zijn in Limburg, dan opent hij de nieuwe Indoor Verse Compost Fabriek van CNC Grondstoffen. En misschien is bij een van de bezoeken aan Limburg eens tijd om de koning te vragen of hij het Maastrichts dialect nog steeds beheerst.

Dialect
Naast plat Haags en bekakt Baarns zou de koning namelijk ook Maastrichts dialect spreken. Althans, als we het boek van Renate Rubinstein mogen geloven. De schrijfster mocht Willem-Alexander -toen nog prins- in 1985 eens tien dagen lang interviewen, naar aanleiding van zijn achttiende verjaardag. In het gesprek gaat het ook over taal. De prins spreekt graag dialecten, zo blijkt, het liefst Haags.

L1 en 1Limburg besteden op 29 maart uitgebreid aandacht aan het bezoek van de koning. Het bezoek is dan ook live te volgens op tv en online. Wil je niets missen? Kijk dan hier.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts