Overslaan en naar de inhoud gaan

Overwinning voor 'neutrale' Leonne: 'Niet ontkennen'

Geplaatst opmaandag 28 mei 2018 - 17:37

De rechtbank in Roermond gaf Leonne maandag gelijk; het geslacht van de Swalmenaar wordt veranderd in 'geslacht is niet kunnen worden vastgesteld.'

Daarmee komt er een einde aan een jarenlange strijd.

Leonne is er naar eigen zeggen al jaren mee bezig om 'neutraal' te worden. "De kromme juridische werkelijkheid stemde niet overeen met de natuurlijke feitelijkheid", zegt ze tegen L1.

Lees ook: Rechtbank Roermond kent derde gender in paspoort toe

Niet duidelijk
Er was al meteen twijfel toen Leonne ter wereld kwam, in 1961. "Toen ik geboren werd, was het niet helemaal duidelijk of ik een man of een vrouw was. Je hebt een vagina of een penis, maar bij mij was het niet helemaal duidelijk. Mijn ouders hebben gekozen mij als jongetje op te voeden, omdat het daar het meest op leek."

Natuur niet ontkennen
Later besloot Leonne om toch 'vrouw' te worden. "Ik koos ervoor als vrouw verder te leven, omdat ik me daar beter in thuis voelde. Maar later dacht ik: 'Nee, ik ben er gewoon tussenin.' Ik ben gaan kijken of ik neutraal kan blijven, zoals ik geboren ben. Kijk naar de natuur, want de natuur is duidelijk. En de natuur heeft ervoor gezorgd dat er ook neutrale mensen zijn. Dan moet je dat niet ontkennen."

Pastoor
"Ik had het geluk dat de pastoor in Swalmen, waar ik als kind woonde, mijn ouders steunde. Ga er niks aan doen, zei de pastoor, want wat God heeft geschapen gaan we niet veranderen. Die pastoor nam me altijd in bescherming, als iemand me pestte of voor meisje uitschold. Ik ben nooit een kwetsbaar kind geweest, dat is mijn geluk", zei Leonne tegen het ANP.

Therapie
"Toen ik in Amsterdam in de scene kwam begreep ik: wat heb ik een mazzel gehad. Wat hebben die transgenders allemaal moeten meemaken, wat zijn ze gepest. Sindsdien bied ik als hypnotherapeut hulp aan deze mensen.''

Relaties
‚ÄčLeonne trouwde als vrouw met een man en kreeg een kind van hem. Later kreeg ze een relatie met een transseksuele man die vrouw was geweest, en weer later met een rechter en een notaris. "Zo kwam ik mensen tegen die er over hadden nagedacht.''

Consequenties
Leonne verwacht dat de uitspraak verregaande consequenties heeft. "Ambtenaren kunnen niet meer om genderneutraal heen, maar ook winkels en websites moeten aanpassingen doorvoeren."

Volgens persrechter Bart de Bruijn heeft de uitspraak het nodige stof doen opwaaien. Dat zegt hij in televisieprogramma AvondGasten

Bijzonder geval
"De rechtbank heeft gekeken naar de ontwikkelingen in de maatschappij, naar internationale juridische verdragen. Er is steeds meer aandacht voor deze kwestie. In dit bijzondere geval hebben we kunnen vaststellen dat de wens van deze persoon zo groot is dat we er iets mee moeten doen."

De wetgever is nu aan zet om de wet te wijzigen.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen