Overslaan en naar de inhoud gaan

Overuren in Haelen voor Champions Trophy houthakken

Geplaatst opwoensdag 4 oktober 2017 - 15:29

Zo'n 16 ton hout. Dat wordt woensdag en donderdag klaargemaakt in Haelen voor de houthak-kampioenschappen in Sittard-Geleen van volgend weekend.

Het bedrijf van Bart Janssen verzorgt de boomstammen voor alle wedstrijden in de Stihl Timbersports-serie.

Preparatie
De wedstrijden in het zagen en hakken van hout hebben een grote vlucht genomen in het laatste decennium. Zo organiseert de gemeente Sittard-Geleen komende week een officiële kwalificatiewedstrijd voor de Champions Trophy.

Wedstrijden
Met de sportieve ambities groeien ook de professionele eisen aan het hout. Alle boomstammen moeten dezelfde lengte en dikte hebben, zodat de wedstrijden eerlijk verlopen. "Daarom wordt het hout voor 23 landen hier in Haelen geprepareerd", aldus Spike Milton, Global Sports Director van Stihl Timbersports. "We testen het hout ook, zodat iedereen moet strijden met dezelfde blokken hout".

Epicentrum
Haelen is daardoor het epicentrum van de Europese Timbersports. Bart Janssen rolde er bij toeval in: "Zo'n 27 jaar geleden werkte ik als boswachter. In 2001 kwam
Stihl naar Europa met Timbersports en ik werd gevraagd om het hout te verzorgen", zo vertelt Janssen.

Wereldkampioenschappen
Dat verliep zo goed dat hij vijf jaar later zijn groenvoorzieningsbedrijf opgaf, en zich volledig stortte op de Timbersports. "We verzorgen bijvoorbeeld de boomstammen voor Sittard-Geleen, maar hier ligt ook al een hele partij voor de wereldkampioenschappen in het Noorse Lillehammer komende maand", aldus Janssen. "We prepareren zo'n 250 ton hout per jaar, voor tientallen kampioenschappen".

2011
De wedstrijden Timbersports in Sittard-Geleen staan gepland voor 14 en 15 oktober. In 2011 organiseerde Roermond al eens een wereldkampioenschap. Beelden van dat evenement op de Hateboer zijn hier nog een keer terug te zien.

Tijdelijke actie: Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌ en maak kans op kaarten Bilzen Mysteries

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen