Overslaan en naar de inhoud gaan

Overtreden moskeeverbod: schuldig zonder straf

Geplaatst opvrijdag 20 januari 2017 - 15:34

Het oud-bestuurslid van moskee Al Houda uit Geleen dat een moskeeverbod overtrad, is schuldig maar krijgt geen straf vanwege de bijzondere omstandigheden in deze zaak.

Dat oordeelde de rechtbank Limburg vrijdagmiddag.

Slachtoffer, geen dader
De aangeklaagde heeft, zo blijkt uit het onderzoek, niet aangezet tot verdeeldheid binnen de geloofsgemeenschap en heeft geen bedreigingen geuit. De agressie richtte zich juist tégen hem. Dat gebeurde toen een imam uit Verviers hem bestempelde tot ongelovige en een fatwa (banvloek) over hem afriep.

Fatwa
Dat gebeurde begin vorig jaar, toen een vergadering over de koers van de moskee uit de hand liep. Gematigde en
salafistische moslims kregen het met elkaar aan de stok over een nieuwe verenigingsstructuur. Toen de verdachte met stemverheffing de microfoon vroeg, werd een fatwa uitgesproken door de imam uit Verviers, die in Geleen predikt: "Wie de gemeenschap verlaat, moet geëxecuteerd worden."

Huisvredebreuk
Zeven getuigen verklaarden eenduidig daarover. De man kreeg twee dagen later een tijdelijk moskeeverbod opgelegd omdat hij voor verdeeldheid zou zorgen. Op advies van zijn toenmalige advocaat ging hij toch naar de moskee om te bidden. Na binnenkomst werd direct de politie gebeld die hem aanhield voor lokaalvredebreuk. Later ontving de man een permanent moskeeverbod.

Niet ter zake
Twee weken geleden liet het Openbaar Ministerie weten dat de man slachtoffer is "van een moskeebestuur dat kennelijk moeite heeft met de meer democratische inslag van een deel van de groep” en het
lokaalverbod ten onrechte is opgelegd. De rechtbank liet donderdag weten dat het al dan niet terecht opleggen van het lokaalverbod niet ter zake doet in de beoordeling of het verbod is overtreden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Brunssum en Maastricht in gesprek met salafisten
'Aparte melding moslimhaat geen goed idee'
Zorgen burgemeester om financiering moskee Geleen
Geld en nepwapen gevonden bij witwasonderzoek Geleen
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen