Overslaan en naar de inhoud gaan

'Overstromingsgevaar brouwerij Arcen onverteerbaar'

Geplaatst opdonderdag 20 juni 2019 - 15:03

CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts zou het onverteerbaar vinden als de Hertog Jan-brouwerij in Arcen de dupe zou worden van het landinwaarts verleggen van de dijk in de buurt van het bedrijf.

In een vergadering van een Tweede Kamercommissie over het waterbeleid vroeg Geurts 'specifieke aandacht' voor de situatie rond de brouwerij.

Drooglegging door hoog water
Anders bestaat volgens hem het risico dat de brouwerij onder water komt te staan bij een hoge waterstand van de Maas. "
Dat leidt tot drooglegging van cafés. En dat kan toch niet de bedoeling zijn. Daarom is maatwerk vereist", zo zei Geurts. Zo wordt bekeken of een ringdijk rond de brouwerij een mogelijkheid is.

Werkbezoek
Minister Cora van Nieuwenhuizen antwoordde dat 'met bijzondere aandacht' naar de problematiek bij de brouwerij wordt gekeken en dat maatwerk moet worden geleverd. Op 11 juli brengt de bewindsvrouw een werkbezoek aan Noord-en Midden-Limburg om zich op de hoogte te stellen welke maatregelen nodig zijn om de regio beter te beschermen tegen hoog water met het oog op de verwachte klimaatverandering.

Speciaalbier
"Ik weet niet of de brouwerij ook in het programma is opgenomen. Maar ik begrijp dat Hertog Jan in Arcen vooral speciaalbieren brouwt. Dus dat kan een interessant onderdeel van het werkbezoek worden", zo stelde Van Nieuwenhuizen met een knipoog.

Spijkers met koppen
Zij verklaarde verder in het najaar spijkers met koppen te willen slaan over de dijkversterking- en verlegging in die regio, en het geld dat daarvoor nodig en beschikbaar is. "
Dan hebben we alle informatie op tafel en kunnen we die met onder meer met de provincie en het waterschap goed doorspreken", aldus de minister. Zo wordt bekeken of de criteria overal even streng moeten worden toegepast of dat het op een aantal plekken ook minder kan.

Eerder liet het Waterschap Limburg weten dat de 60 miljoen euro die nu ter beschikking is volstrekt onvoldoende zou zijn. Dat bedrag zou verdubbeld of verdrievoudigd moeten worden.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen