Overslaan en naar de inhoud gaan

Overname Roda: komende jaren miljoenen aan investeringen

Geplaatst opwoensdag 20 mei 2020 - 14:20

Alle aandelen in Roda JC komen in handen van een nieuwe stichting. De ondernemers Stijn Koster, Bert Peels, Roger Hodenius en de investeringsmaatschappij Mercurius, de beleggingsmaatschappij van de overleden Henk Stienstra staan aan de basis van het plan.

Zij willen met de club naar de top van de Keuken Kampioen Divisie. Het collectief, dat gaat opereren onder de naam Phoenix, pompt de komende drie seizoenen telkens 1,5 miljoen euro in de club. Dat bedrag verwachten de ondernemers jaarlijks tekort te komen op de begroting. Tegelijkertijd vragen zij aan de gemeente Kerkrade de huur van het Parkstad Limburg Stadion te verlagen tot 250.000 euro.

Kijk terug: Roda JC ontvouwt plannen voor nieuwe koers

Goedkeuring
Dat is woensdagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De overname van de club is definitief wanneer de KNVB goedkeuring heeft gegeven. De voetbalbond past een screening toe bij alle transacties waarbij 25 of meer procent van de aandelen in een club overgedragen wordt.

In het stichtingsbestuur dat de aandelen gaat beheren zullen Jos Som, de ex-burgemeester van Kerkrade, en Ed Koster, de vader van investeerder Stijn, plaats nemen. Drie andere bestuurders worden nog geworven.

Lees ook: Vijfde overname Roda JC binnen vijf jaar dient zich aan

Schrouff
Op het moment dat de KNVB daar een klap op geeft, komt er ook een formeel einde aan de betrokkenheid van Frits Schrouff bij de club. Schrouff kocht eind 2015 de aandelen in de club en probeerde die in de afgelopen jaren meermaals tevergeefs te slijten. Daarnaast liet hij, vele miljoenen euro's later, de aandelen via de stichting FS United door andere ondernemers beheren. "We zijn hem daar zeer dankbaar voor", aldus Peels.

Die stichting wordt nu afgelost door een nieuwe stichting, die de volledige 100 procent van de Roda-aandelen in handen krijgt. Dat is dus inclusief het gouden aandeel in de club. Daarin liggen zaken als de clubkleuren, clubcultuur en de speelstad vastgelegd. Aleksei Korotaev bezit geen aandelen meer in de club. "Het was belangrijk dat we een nieuwe start konden maken", aldus Peels.

Lees ook: Huwelijk Korotaev en Roda JC ten einde

Hodenius en Mercurius
ICT-miljonair Koster en ondernemer Peels waren al als investeerder bij Roda betrokken, daar komen nu Hodenius en de maatschappij Mercurius bij. De in Parkstad opgegroeide Roger Hodenius verdiende met zijn firma Flow Traders miljoenen op de beurs. Mercurius is de beleggingsmaatschappij van wijlen Henk Stienstra, die in het verleden met zijn vastgoedbedrijf jarenlang een belangrijke geldschieter voor de club was.

Clubbestuurders
De ondernemers gaan in de komende tijd bestuurders werven. Het collectief gaat op zoek naar een algemeen directeur met een commerciƫle achtergrond en er wordt een Raad van Commissarissen geworven. Beide posities zijn op dit moment vacant bij de club. Ook wordt er een compliance officer aangesteld die verantwoording gaat afleggen aan die Raad van Commissarissen. Jeffrey van As blijft als technisch directeur verantwoordelijk voor de voetbalzaken.

Soaps
Roda JC hoopt met de plannen na jarenlang geploeter weer stappen vooruit te kunnen zetten. Sportief zakte de club de afgelopen jaren af naar de kelder van de eerste divisie en ook bestuurlijk ging er veel mis. Zo waren er de soaps rondom de beoogde clubeigenaars Aleksei Korotaev en Mauricio Garcia de la Vega en vertrok onlangs ook de pas recent ingestapte horecaondernemer Roland Hogenelst.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen