Overslaan en naar de inhoud gaan

Overloon schrapt opening 11-11 met Limburgse artiesten

Geplaatst opdinsdag 9 november 2021 - 18:35

Het Pleinfeest met Limburgse artiesten, waarmee donderdag de Elfde van de Elfde in het Brabantse Overloon zou worden gevierd, gaat niet door.

Dat meldt Omroep Brabant dinsdag op op haar website.

Artiesten
Burgemeester Karel van Soest van de gemeente Boxmeer, waar Overloon onder valt, heeft dit in goed overleg met de organisatie besloten. Overloon ligt op een steenworp afstand van de Limburgse grens. Er waren al veel Limburgse artiesten zoals Bjorn en Mieke, Hoondervel en Toddezèk die naar Overloon zouden afreizen voor de opening van het carnavalsseizoen.

En in hun kielzog Limburgse carnavalsvierders die de 11devande11de door een verbod van de Veiligheidsregio Limburg-Noord niet in de eigen streek konden vieren. Het evenement in Overloon was al uitverkocht en er werden 5000 feestvierders verwacht.

Lees ook: 11-11 in Overloon: 'Limburgs carnaval met Brabantse regels'

“Ondanks dat het volgens de regels kan en mag, werd de maatschappelijke impact steeds groter”, laat de Boxmeerse burgemeester Van Soest aan Omroep Brabant weten. “Daarnaast ontstond er door de grote media-aandacht en de afgelastingen in het nabijgelegen Limburg, de kans op een onvoorspelbaar grote toeloop. Dat zou buiten het afgesloten feestterrein problemen bij het handhaven van de openbare orde gaan opleveren.”

Discussie en verdeeldheid
Op verzoek van de overvolle ziekenhuizen werd de opening van het carnavalsseizoen in Noord-Limburg afgelast. Een massaal volksfeest zou niet verantwoord zijn nu de coronapandemie een kritiek punt heeft bereikt, zo riepen de ziekenhuizen in koor.

Kritiek
Voor dit argument gingen daarna ook gemeenten in Zuid-Limburg overstag. De burgemeesters hadden kritiek op het demissionair kabinet, van wie ze ze meer duidelijkheid verlangden. Maar zowel Mark Rutte als Hugo de Jonge vonden dat de verantwoordelijkheid bij de regio's lag. Zo kon de situatie ontstaan dat waar Limburg op de rem trapte, Brabant nog volop bezig was met de voorbereiding van het volksfeest.

Lees ook: Toch streep door Aod òp Nuj na noodkreet ziekenhuizen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen