Overslaan en naar de inhoud gaan

Overleg over weghalen 'gevaarlijke' tauros

Geplaatst opvrijdag 23 maart 2018 - 22:25

CDA-gedeputeerde Hubert Mackus gaat met terreinbeheerder Natuurmonumenten om de tafel over het weghalen van de 60 tot 80 taurossen uit het grensoverschrijdend natuurgebied Kempen-Broek bij Weert.

Mackus kwam daarmee tegemoet aan de wens van zowat alle fracties in het Limburgs Parlement. Die schaarden zich achter insprekers van onder meer de dorpsraden van Stramproy en Altweerterheide. Zij pleitten voor het verwijderen van de kolossen omdat ze een gevaar zouden vormen voor de recreanten in het gebied.

Gerust hart
Fractievoorzitter Henk van der Linden van
50Plus vindt dat zo snel mogelijk met de taurossen moet worden gestopt. "Het gebied moet zo worden ingericht dat iedereen er met een gerust hart kan rondlopen", zo stelde hij.

Toegankelijke natuur
Volgens
CDA-statenlid John Verhoijsen moet natuur toegankelijk zijn. Hij was daarom voorstander van een andere diersoort die wel bij het gebied past en die op draagvlak kan rekenen. Gedeputeerde Mackus wees er op dat de provincie juridisch geen poot heeft om op te staan omdat is afgesproken dat er vee mag rondlopen in het natuur gebied. Maar niet welk dier wel of niet.

Geld
Daarom zal het geld gaan kosten als Natuurmonumenten het gebied anders moet gaan beheren, zo zei de gedeputeerde.
Mackus maakte wel duidelijk dat in de toekomst geen contracten over vee in natuurgebieden meer worden afgesloten zoals voor Kempen-Broek.

Ooijen-Wanssum
"Voortaan zullen er veel preciezere afspraken worden gemaakt", aldus
Mackus. Hij verwees als voorbeeld naar de nieuwe natuur in het gebied van het hoogwater project Ooijen-Wanssum.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen