Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Overleg over weghalen 'gevaarlijke' tauros

Geplaatst opvrijdag 23 maart 2018 - 22:25

CDA-gedeputeerde Hubert Mackus gaat met terreinbeheerder Natuurmonumenten om de tafel over het weghalen van de 60 tot 80 taurossen uit het grensoverschrijdend natuurgebied Kempen-Broek bij Weert.

Mackus kwam daarmee tegemoet aan de wens van zowat alle fracties in het Limburgs Parlement. Die schaarden zich achter insprekers van onder meer de dorpsraden van Stramproy en Altweerterheide. Zij pleitten voor het verwijderen van de kolossen omdat ze een gevaar zouden vormen voor de recreanten in het gebied.

Gerust hart
Fractievoorzitter Henk van der Linden van
50Plus vindt dat zo snel mogelijk met de taurossen moet worden gestopt. "Het gebied moet zo worden ingericht dat iedereen er met een gerust hart kan rondlopen", zo stelde hij.

Toegankelijke natuur
Volgens
CDA-statenlid John Verhoijsen moet natuur toegankelijk zijn. Hij was daarom voorstander van een andere diersoort die wel bij het gebied past en die op draagvlak kan rekenen. Gedeputeerde Mackus wees er op dat de provincie juridisch geen poot heeft om op te staan omdat is afgesproken dat er vee mag rondlopen in het natuur gebied. Maar niet welk dier wel of niet.

Geld
Daarom zal het geld gaan kosten als Natuurmonumenten het gebied anders moet gaan beheren, zo zei de gedeputeerde.
Mackus maakte wel duidelijk dat in de toekomst geen contracten over vee in natuurgebieden meer worden afgesloten zoals voor Kempen-Broek.

Ooijen-Wanssum
"Voortaan zullen er veel preciezere afspraken worden gemaakt", aldus
Mackus. Hij verwees als voorbeeld naar de nieuwe natuur in het gebied van het hoogwater project Ooijen-Wanssum.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen