Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Overleg over weghalen 'gevaarlijke' tauros

Geplaatst opvrijdag 23 maart 2018 - 22:25

CDA-gedeputeerde Hubert Mackus gaat met terreinbeheerder Natuurmonumenten om de tafel over het weghalen van de 60 tot 80 taurossen uit het grensoverschrijdend natuurgebied Kempen-Broek bij Weert.

Mackus kwam daarmee tegemoet aan de wens van zowat alle fracties in het Limburgs Parlement. Die schaarden zich achter insprekers van onder meer de dorpsraden van Stramproy en Altweerterheide. Zij pleitten voor het verwijderen van de kolossen omdat ze een gevaar zouden vormen voor de recreanten in het gebied.

Gerust hart
Fractievoorzitter Henk van der Linden van
50Plus vindt dat zo snel mogelijk met de taurossen moet worden gestopt. "Het gebied moet zo worden ingericht dat iedereen er met een gerust hart kan rondlopen", zo stelde hij.

Toegankelijke natuur
Volgens
CDA-statenlid John Verhoijsen moet natuur toegankelijk zijn. Hij was daarom voorstander van een andere diersoort die wel bij het gebied past en die op draagvlak kan rekenen. Gedeputeerde Mackus wees er op dat de provincie juridisch geen poot heeft om op te staan omdat is afgesproken dat er vee mag rondlopen in het natuur gebied. Maar niet welk dier wel of niet.

Geld
Daarom zal het geld gaan kosten als Natuurmonumenten het gebied anders moet gaan beheren, zo zei de gedeputeerde.
Mackus maakte wel duidelijk dat in de toekomst geen contracten over vee in natuurgebieden meer worden afgesloten zoals voor Kempen-Broek.

Ooijen-Wanssum
"Voortaan zullen er veel preciezere afspraken worden gemaakt", aldus
Mackus. Hij verwees als voorbeeld naar de nieuwe natuur in het gebied van het hoogwater project Ooijen-Wanssum.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen