Overslaan en naar de inhoud gaan

Overleg over weghalen 'gevaarlijke' tauros

Geplaatst opvrijdag 23 maart 2018 - 22:25

CDA-gedeputeerde Hubert Mackus gaat met terreinbeheerder Natuurmonumenten om de tafel over het weghalen van de 60 tot 80 taurossen uit het grensoverschrijdend natuurgebied Kempen-Broek bij Weert.

Mackus kwam daarmee tegemoet aan de wens van zowat alle fracties in het Limburgs Parlement. Die schaarden zich achter insprekers van onder meer de dorpsraden van Stramproy en Altweerterheide. Zij pleitten voor het verwijderen van de kolossen omdat ze een gevaar zouden vormen voor de recreanten in het gebied.

Gerust hart
Fractievoorzitter Henk van der Linden van
50Plus vindt dat zo snel mogelijk met de taurossen moet worden gestopt. "Het gebied moet zo worden ingericht dat iedereen er met een gerust hart kan rondlopen", zo stelde hij.

Toegankelijke natuur
Volgens
CDA-statenlid John Verhoijsen moet natuur toegankelijk zijn. Hij was daarom voorstander van een andere diersoort die wel bij het gebied past en die op draagvlak kan rekenen. Gedeputeerde Mackus wees er op dat de provincie juridisch geen poot heeft om op te staan omdat is afgesproken dat er vee mag rondlopen in het natuur gebied. Maar niet welk dier wel of niet.

Geld
Daarom zal het geld gaan kosten als Natuurmonumenten het gebied anders moet gaan beheren, zo zei de gedeputeerde.
Mackus maakte wel duidelijk dat in de toekomst geen contracten over vee in natuurgebieden meer worden afgesloten zoals voor Kempen-Broek.

Ooijen-Wanssum
"Voortaan zullen er veel preciezere afspraken worden gemaakt", aldus
Mackus. Hij verwees als voorbeeld naar de nieuwe natuur in het gebied van het hoogwater project Ooijen-Wanssum.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen