Overslaan en naar de inhoud gaan

Overlast fietsverkeer in binnenstad Maastricht

Geplaatst opvrijdag 6 maart 2020 - 6:00

Fietsers in de Maastrichtse binnenstad zorgen voor overlast.

Dat stelt rolstoelgebruiker Leon Schoenmakers in een brandbrief aan de gemeente Maastricht.

Aangereden
Schoenmakers is de afgelopen twaalf jaar meerdere malen aangereden in de Grote Staat. Enkele weken geleden was de maat vol voor hem en schreef hij zijn brandbrief.

Uitzonderingen
De Grote Staat is een belangrijke verkeersader in de binnenstad van Maastricht. Het is van oudsher de verbindingsweg tussen de Sint Servaasbrug en het Vrijthof. In het voetgangersgebied geldt een gedeeltelijk fietsverbod en zijn er op verschillende dagen andere regelingen. Zo mag er bijvoorbeeld op woensdag al na 18.00 uur worden gefietst, maar op donderdag pas na 21.00 uur.

Video: L1

Brandbrief
De aanrijdingen met fietsers zorgen bij Schoenmakers vooral voor blauwe plekken en kapotte rolstoelen. "Het probleem is dat als er een rij mensen loopt en ik rij daar in mijn rolstoel achter, dan ziet tegemoetkomend verkeer mij niet, omdat ik lager op de weg zit", legt Schoenmakers uit.

Resulaat
De boze Schoenmakers heeft al vaker brieven naar de gemeente gestuurd. Tot voor kort zonder resultaat. "Mijn laatste poging is nu een brandbrief", zegt Schoenmakers. Nu met resultaat, want oppositiepartij PvdA ging in gesprek met hem.

Raadslid
"Toen ik van het probleem hoorde dacht ik in eerste instantie dat het meeviel", vertelt PvdA-raadslid Maren Slangen. "Totdat ik daadwerkelijk met Leon in gesprek ging en met hem door de Grote Staat liep." Het raadslid heeft vragen neergelegd bij de verantwoordelijke wethouder en hoopt binnen enkele weken reactie te krijgen.

Bebording
Volgens zowel Schoenmakers als Slangen is het tijd dat de politiek actie onderneemt. "Er dient nog meer gehandhaafd te worden", vindt Slangen. "Maar ook de bebording moet worden aangepast." "Niet alleen de hoeveelheid informatie op de borden, ook het onderhoud ervan." De borden die nu aangeven wanneer er wel en niet mag worden gefietst zijn volgens de twee volgeplakt met diverse stickers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen