Overslaan en naar de inhoud gaan

'Overheid moet stoppen met foute uitzendbedrijven'

Geplaatst opvrijdag 15 mei 2015 - 8:39

De overheid moet ophouden met het inhuren van 'foute bedrijven en uitzendbureau's', dat schrijft vakbond FNV Bouw in een brief aan verkeersminister Schultz van Haegen.

De vakbond reageert daarmee op de uitzending van Zembla van afgelopen woensdag. Het televisieprogramma stelde daarin de praktijken van het Ierse uitzendbureau Atlanco Rimec aan de kaak. Dat bedrijf is in Nederland in opspraak sinds naar buiten kwam dat Portugese werknemers, die werken aan de A2-tunnel in Maastricht, werden uitgebuit.

Betrokken bij meer projecten
Volgens Zembla is het omstreden uitzendbureau betrokken bij veel meer projecten waarvan Rijkswaterstaat opdrachtgever is. Zo zou Atlanco Rimec ook bouwvakkers leveren aan een groot infrastructureel project in Nijmegen en wordt het bedrijf genoemd bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam en het centraal station van Arnhem.

Reden voor FNV Bouw om aan de bel te trekken. FNV-bestuurder Janna Mud reageert: "Zo dupeer je niet alleen de bouwbedrijven die zich wel aan de regels houden, maar ook duizenden Nederlandse bouwvakkers die nu werkloos aan de kant moeten zitten, omdat er geen sprake meer is van gelijk loon voor gelijk werk."

Regels aan laars lappen
Rijkswaterstaat, de grootste opdrachtgever van het project in Maastricht, moet niet langer werken met dit soort bedrijven, zegt Mud. "Het kan toch niet zo zijn dat de wet en de Bouwcao niet worden nageleefd en dat de overheid zelf regelmatig in de fout gaat door allerlei (onder)aannemers en uitzendbureaus in te huren die de regels aan hun laars lappen", schrijft Mud. "Hier moet echt paal en perk aan gesteld worden."

Lees ook: Verhuur sloopwoningen lonend voor Avenue2

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Atlanco Rimec sleept bond en bouwers voor rechter
Uitgebuite A2-werknemers nog altijd niet betaald
'Atlanco Rimec hield 4 miljoen in van A2-Portugezen'
'Atlanco Rimec betaalt geen pensioen voor A2-werknemers'
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen