Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid en IBA trekken beurs voor megamusical De Opstand

Geplaatst opdinsdag 19 maart 2019 - 14:30

De gemeente Heerlen, de Provincie Limburg en bureau IBA Parkstad betalen de aanloopkosten voor de megamusical De Opstand.

Gemeente en provincie geven ieder 125.000 euro, IBA Parkstad doet 50.000 in het potje.

Tachtigjarige oorlog
De Opstand vertelt het verhaal van Willem van Oranje en de opstand van edelen in de Zuidelijke Nederlanden tegen de Spaanse koning in de 16e eeuw. Die opstand was het begin van de 80-jarige oorlog. Het script voor de musical is geschreven door Theu Boermans.

Soldaat van Oranje
Servé Hermans van Toneelgroep Maastricht gaat de grootse productie regisseren. Boermans schreef ook het script voor de musical Soldaat van Oranje die al jaren met groot succes draait in een hangar op het voormalige vliegveld Valkenburg bij Den Haag.

Lees ook: Heerlen gokt op duizenden bezoekers met grote musical

Hoge verwachtingen
Op basis van het succes van Soldaat van Oranje zijn de verwachtingen voor De Opstand positief. De initiatiefnemers zijn nog op zoek naar een geschikte locatie in de buurt van Heerlen waar een tijdelijk theater moet worden opgetrokken. Het theater moet een toneel krijgen zo groot als een voetbalveld en plaats bieden aan 1100 toeschouwers. De bedoeling is dat publiek uit heel Nederland en België naar Zuid-Limburg komt.

Verhalenvertellers
Ongeveer dertig Nederlandse en Belgische acteurs, zangers en dansers en een aantal figuranten gaan het verhaal vertellen over Willem van Oranje die in de zuidelijke Nederlanden in opstand kwam tegen het Spaanse Rijk. De première van De Opstand is gepland in oktober 2020 en zal dan te zien zijn tot de zomer van 2021.

Geldschieters
Tot nu toe bestaat De Opstand alleen nog maar op papier (het script van Boermans) en in de hoofden van de makers. Eerst moeten er investeerders gevonden worden voor de miljoenen kostende productie. Cultuur-gedeputeerde Ger Koopmans heeft er vertrouwen in dat die gevonden worden en steunt het initiatief met 125.000 euro. "Mocht blijken dat er verderop in het traject nog overheidssteun nodig is, dan kunnen we dat nog altijd bekijken."

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen