Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid en IBA trekken beurs voor megamusical De Opstand

Geplaatst opdinsdag 19 maart 2019 - 14:30

De gemeente Heerlen, de Provincie Limburg en bureau IBA Parkstad betalen de aanloopkosten voor de megamusical De Opstand.

Gemeente en provincie geven ieder 125.000 euro, IBA Parkstad doet 50.000 in het potje.

Tachtigjarige oorlog
De Opstand vertelt het verhaal van Willem van Oranje en de opstand van edelen in de Zuidelijke Nederlanden tegen de Spaanse koning in de 16e eeuw. Die opstand was het begin van de 80-jarige oorlog. Het script voor de musical is geschreven door Theu Boermans.

Soldaat van Oranje
Servé Hermans van Toneelgroep Maastricht gaat de grootse productie regisseren. Boermans schreef ook het script voor de musical Soldaat van Oranje die al jaren met groot succes draait in een hangar op het voormalige vliegveld Valkenburg bij Den Haag.

Lees ook: Heerlen gokt op duizenden bezoekers met grote musical

Hoge verwachtingen
Op basis van het succes van Soldaat van Oranje zijn de verwachtingen voor De Opstand positief. De initiatiefnemers zijn nog op zoek naar een geschikte locatie in de buurt van Heerlen waar een tijdelijk theater moet worden opgetrokken. Het theater moet een toneel krijgen zo groot als een voetbalveld en plaats bieden aan 1100 toeschouwers. De bedoeling is dat publiek uit heel Nederland en België naar Zuid-Limburg komt.

Verhalenvertellers
Ongeveer dertig Nederlandse en Belgische acteurs, zangers en dansers en een aantal figuranten gaan het verhaal vertellen over Willem van Oranje die in de zuidelijke Nederlanden in opstand kwam tegen het Spaanse Rijk. De première van De Opstand is gepland in oktober 2020 en zal dan te zien zijn tot de zomer van 2021.

Geldschieters
Tot nu toe bestaat De Opstand alleen nog maar op papier (het script van Boermans) en in de hoofden van de makers. Eerst moeten er investeerders gevonden worden voor de miljoenen kostende productie. Cultuur-gedeputeerde Ger Koopmans heeft er vertrouwen in dat die gevonden worden en steunt het initiatief met 125.000 euro. "Mocht blijken dat er verderop in het traject nog overheidssteun nodig is, dan kunnen we dat nog altijd bekijken."

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen