Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid en IBA trekken beurs voor megamusical De Opstand

Geplaatst opdinsdag 19 maart 2019 - 14:30

De gemeente Heerlen, de Provincie Limburg en bureau IBA Parkstad betalen de aanloopkosten voor de megamusical De Opstand.

Gemeente en provincie geven ieder 125.000 euro, IBA Parkstad doet 50.000 in het potje.

Tachtigjarige oorlog
De Opstand vertelt het verhaal van Willem van Oranje en de opstand van edelen in de Zuidelijke Nederlanden tegen de Spaanse koning in de 16e eeuw. Die opstand was het begin van de 80-jarige oorlog. Het script voor de musical is geschreven door Theu Boermans.

Soldaat van Oranje
Servé Hermans van Toneelgroep Maastricht gaat de grootse productie regisseren. Boermans schreef ook het script voor de musical Soldaat van Oranje die al jaren met groot succes draait in een hangar op het voormalige vliegveld Valkenburg bij Den Haag.

Lees ook: Heerlen gokt op duizenden bezoekers met grote musical

Hoge verwachtingen
Op basis van het succes van Soldaat van Oranje zijn de verwachtingen voor De Opstand positief. De initiatiefnemers zijn nog op zoek naar een geschikte locatie in de buurt van Heerlen waar een tijdelijk theater moet worden opgetrokken. Het theater moet een toneel krijgen zo groot als een voetbalveld en plaats bieden aan 1100 toeschouwers. De bedoeling is dat publiek uit heel Nederland en België naar Zuid-Limburg komt.

Verhalenvertellers
Ongeveer dertig Nederlandse en Belgische acteurs, zangers en dansers en een aantal figuranten gaan het verhaal vertellen over Willem van Oranje die in de zuidelijke Nederlanden in opstand kwam tegen het Spaanse Rijk. De première van De Opstand is gepland in oktober 2020 en zal dan te zien zijn tot de zomer van 2021.

Geldschieters
Tot nu toe bestaat De Opstand alleen nog maar op papier (het script van Boermans) en in de hoofden van de makers. Eerst moeten er investeerders gevonden worden voor de miljoenen kostende productie. Cultuur-gedeputeerde Ger Koopmans heeft er vertrouwen in dat die gevonden worden en steunt het initiatief met 125.000 euro. "Mocht blijken dat er verderop in het traject nog overheidssteun nodig is, dan kunnen we dat nog altijd bekijken."

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen