Overslaan en naar de inhoud gaan

Overblijfselen WOII nog zichtbaar in Limburgs landschap

Geplaatst opvrijdag 5 april 2019 - 16:00

Nog altijd kun je in Limburg op een aantal plekken overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog vinden. Deze Tweede Wereldoorlog-archeologie is de laatste jaren sterk in opkomst.

Zaterdag staat een congres van de Archeologische Vereniging Limburg helemaal in het teken van de archeologie uit die tijd.

Schatkamer
Archeoloog Dwayne Beckers is geboren in Herkenbosch. Natuurgebied De Meinweg is zijn achtertuin, waar hij als kind al veel rondstruinde. Het gebied is een ware schatkamer als het gaat om Tweede Wereldoorlog-archeologie. Je vindt er onder meer (kleine) bunkers en kilometers aan loopgraven. Beckers: "De Meinweg is vooral bosgebied en daarom zijn die loopgraven zo goed bewaard gebleven. Als ze op een akker of heidegebied liggen, zijn ze allang omgeploegd, in een bos gebeurt dat minder snel."

Verdedigingslinie
Hitler liet in 1944 een verdedigingslinie aanleggen tegen de oprukkende geallieerden die dwars door het het Meinweg-gebied liep. Er zijn nog altijd veel spullen te vinden die gebruikt zijn bij de aanleg van de loopgraven. Grote krammen bijvoorbeeld, die het houtwerk bij elkaar moesten houden; schoppen, gebruikt om de loopgraven uit te graven, en heel veel losse stukken zink: "Dat gebruikten de Duitsers om een soort dak op de onderkomens (gedeelte van een loopgraaf, red.) te improviseren. Dat pikten ze gewoon van de huizen hier uit de buurt, van regenpijpen enzovoorts."

Detail
Volgens Beckers is het een misvatting te denken dat we alles uit die periode nu wel zo'n beetje weten: "Zo hebben we pas ontdekt dat de loopgraven hier in het Meinweggebied waarschijnlijk mede zijn aangelegd door Duitse reservisten. Soldaten die dat in de Eerste Wereldoorlog ook al hadden gedaan. Een aantal van de loopgraven vertoont namelijk niet het zig-zagpatroon, dat in de WOII gebruikt werd, maar een rechter patroon dat uit de Eerste Wereldoorlog stamt. Zo'n ogenschijnlijk detail vertelt dan toch veel over de manier waarop de Duitse stellingen aan het eind van de oorlog tot stand zijn gekomen."

Regiodag
De regiodag van de Archeologische Vereniging Limburg is zaterdag in Heerlen. De dag staat geheel in het teken van 75 jaar bevrijding en de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt die dag een hiertoe een extra dikke WOII-editie van het tijdschrift Archeologie in Limburg gepresenteerd.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen