Overslaan en naar de inhoud gaan

Overblijfselen WOII nog zichtbaar in Limburgs landschap

Geplaatst opvrijdag 5 april 2019 - 16:00

Nog altijd kun je in Limburg op een aantal plekken overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog vinden. Deze Tweede Wereldoorlog-archeologie is de laatste jaren sterk in opkomst.

Zaterdag staat een congres van de Archeologische Vereniging Limburg helemaal in het teken van de archeologie uit die tijd.

Schatkamer
Archeoloog Dwayne Beckers is geboren in Herkenbosch. Natuurgebied De Meinweg is zijn achtertuin, waar hij als kind al veel rondstruinde. Het gebied is een ware schatkamer als het gaat om Tweede Wereldoorlog-archeologie. Je vindt er onder meer (kleine) bunkers en kilometers aan loopgraven. Beckers: "De Meinweg is vooral bosgebied en daarom zijn die loopgraven zo goed bewaard gebleven. Als ze op een akker of heidegebied liggen, zijn ze allang omgeploegd, in een bos gebeurt dat minder snel."

Verdedigingslinie
Hitler liet in 1944 een verdedigingslinie aanleggen tegen de oprukkende geallieerden die dwars door het het Meinweg-gebied liep. Er zijn nog altijd veel spullen te vinden die gebruikt zijn bij de aanleg van de loopgraven. Grote krammen bijvoorbeeld, die het houtwerk bij elkaar moesten houden; schoppen, gebruikt om de loopgraven uit te graven, en heel veel losse stukken zink: "Dat gebruikten de Duitsers om een soort dak op de onderkomens (gedeelte van een loopgraaf, red.) te improviseren. Dat pikten ze gewoon van de huizen hier uit de buurt, van regenpijpen enzovoorts."

Detail
Volgens Beckers is het een misvatting te denken dat we alles uit die periode nu wel zo'n beetje weten: "Zo hebben we pas ontdekt dat de loopgraven hier in het Meinweggebied waarschijnlijk mede zijn aangelegd door Duitse reservisten. Soldaten die dat in de Eerste Wereldoorlog ook al hadden gedaan. Een aantal van de loopgraven vertoont namelijk niet het zig-zagpatroon, dat in de WOII gebruikt werd, maar een rechter patroon dat uit de Eerste Wereldoorlog stamt. Zo'n ogenschijnlijk detail vertelt dan toch veel over de manier waarop de Duitse stellingen aan het eind van de oorlog tot stand zijn gekomen."

Regiodag
De regiodag van de Archeologische Vereniging Limburg is zaterdag in Heerlen. De dag staat geheel in het teken van 75 jaar bevrijding en de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt die dag een hiertoe een extra dikke WOII-editie van het tijdschrift Archeologie in Limburg gepresenteerd.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen