Overslaan en naar de inhoud gaan

Overblijfselen WOII nog zichtbaar in Limburgs landschap

Geplaatst opvrijdag 5 april 2019 - 16:00

Nog altijd kun je in Limburg op een aantal plekken overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog vinden. Deze Tweede Wereldoorlog-archeologie is de laatste jaren sterk in opkomst.

Zaterdag staat een congres van de Archeologische Vereniging Limburg helemaal in het teken van de archeologie uit die tijd.

Schatkamer
Archeoloog Dwayne Beckers is geboren in Herkenbosch. Natuurgebied De Meinweg is zijn achtertuin, waar hij als kind al veel rondstruinde. Het gebied is een ware schatkamer als het gaat om Tweede Wereldoorlog-archeologie. Je vindt er onder meer (kleine) bunkers en kilometers aan loopgraven. Beckers: "De Meinweg is vooral bosgebied en daarom zijn die loopgraven zo goed bewaard gebleven. Als ze op een akker of heidegebied liggen, zijn ze allang omgeploegd, in een bos gebeurt dat minder snel."

Verdedigingslinie
Hitler liet in 1944 een verdedigingslinie aanleggen tegen de oprukkende geallieerden die dwars door het het Meinweg-gebied liep. Er zijn nog altijd veel spullen te vinden die gebruikt zijn bij de aanleg van de loopgraven. Grote krammen bijvoorbeeld, die het houtwerk bij elkaar moesten houden; schoppen, gebruikt om de loopgraven uit te graven, en heel veel losse stukken zink: "Dat gebruikten de Duitsers om een soort dak op de onderkomens (gedeelte van een loopgraaf, red.) te improviseren. Dat pikten ze gewoon van de huizen hier uit de buurt, van regenpijpen enzovoorts."

Detail
Volgens Beckers is het een misvatting te denken dat we alles uit die periode nu wel zo'n beetje weten: "Zo hebben we pas ontdekt dat de loopgraven hier in het Meinweggebied waarschijnlijk mede zijn aangelegd door Duitse reservisten. Soldaten die dat in de Eerste Wereldoorlog ook al hadden gedaan. Een aantal van de loopgraven vertoont namelijk niet het zig-zagpatroon, dat in de WOII gebruikt werd, maar een rechter patroon dat uit de Eerste Wereldoorlog stamt. Zo'n ogenschijnlijk detail vertelt dan toch veel over de manier waarop de Duitse stellingen aan het eind van de oorlog tot stand zijn gekomen."

Regiodag
De regiodag van de Archeologische Vereniging Limburg is zaterdag in Heerlen. De dag staat geheel in het teken van 75 jaar bevrijding en de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt die dag een hiertoe een extra dikke WOII-editie van het tijdschrift Archeologie in Limburg gepresenteerd.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen