Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Overblijfselen WOII nog zichtbaar in Limburgs landschap

Geplaatst opvrijdag 5 april 2019 - 16:00

Nog altijd kun je in Limburg op een aantal plekken overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog vinden. Deze Tweede Wereldoorlog-archeologie is de laatste jaren sterk in opkomst.

Zaterdag staat een congres van de Archeologische Vereniging Limburg helemaal in het teken van de archeologie uit die tijd.

Schatkamer
Archeoloog Dwayne Beckers is geboren in Herkenbosch. Natuurgebied De Meinweg is zijn achtertuin, waar hij als kind al veel rondstruinde. Het gebied is een ware schatkamer als het gaat om Tweede Wereldoorlog-archeologie. Je vindt er onder meer (kleine) bunkers en kilometers aan loopgraven. Beckers: "De Meinweg is vooral bosgebied en daarom zijn die loopgraven zo goed bewaard gebleven. Als ze op een akker of heidegebied liggen, zijn ze allang omgeploegd, in een bos gebeurt dat minder snel."

Verdedigingslinie
Hitler liet in 1944 een verdedigingslinie aanleggen tegen de oprukkende geallieerden die dwars door het het Meinweg-gebied liep. Er zijn nog altijd veel spullen te vinden die gebruikt zijn bij de aanleg van de loopgraven. Grote krammen bijvoorbeeld, die het houtwerk bij elkaar moesten houden; schoppen, gebruikt om de loopgraven uit te graven, en heel veel losse stukken zink: "Dat gebruikten de Duitsers om een soort dak op de onderkomens (gedeelte van een loopgraaf, red.) te improviseren. Dat pikten ze gewoon van de huizen hier uit de buurt, van regenpijpen enzovoorts."

Detail
Volgens Beckers is het een misvatting te denken dat we alles uit die periode nu wel zo'n beetje weten: "Zo hebben we pas ontdekt dat de loopgraven hier in het Meinweggebied waarschijnlijk mede zijn aangelegd door Duitse reservisten. Soldaten die dat in de Eerste Wereldoorlog ook al hadden gedaan. Een aantal van de loopgraven vertoont namelijk niet het zig-zagpatroon, dat in de WOII gebruikt werd, maar een rechter patroon dat uit de Eerste Wereldoorlog stamt. Zo'n ogenschijnlijk detail vertelt dan toch veel over de manier waarop de Duitse stellingen aan het eind van de oorlog tot stand zijn gekomen."

Regiodag
De regiodag van de Archeologische Vereniging Limburg is zaterdag in Heerlen. De dag staat geheel in het teken van 75 jaar bevrijding en de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt die dag een hiertoe een extra dikke WOII-editie van het tijdschrift Archeologie in Limburg gepresenteerd.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen