Overslaan en naar de inhoud gaan

Ov-staking zorgt voor behoorlijke stress bij scholieren

Geplaatst opdinsdag 26 juni 2018 - 13:00

Het streekvervoer ligt vanaf woensdag 72 uur plat. Voor veel leerlingen van het Arcus College in Heerlen zorgt dit voor problemen.

Volgens Laura Jongen (19), die de opleiding tot doktersassistent volgt, hebben veel leerlingen stress omdat ze niet weten hoe ze op school moeten komen. "Als allebei je ouders werken kun je ook niet even gebracht worden."

Examens
De 19-jarige Laura heeft woensdag examen. "De locatie waar je het tentamen moet maken is voor de scholieren moeilijk te bereiken zonder openbaar vervoer. De meesten zijn nog geen 18 jaar en zijn afhankelijk van de bus of trein. En ook al heb je een auto tot je beschikking, dan nog moet je ongeveer twintig tot dertig minuten lopen naar de locatie waar de examens plaatsvinden, want daar is amper parkeerruimte."

Stress
Laura merkt dat dit bij veel leerlingen tot problemen leidt. "Een paar leerlingen uit de buurt van Sittard-Geleen weten niet hoe ze op school moeten komen. Dit zorgt dus voor veel stress." Ook omdat Arcus College heeft aangegeven dat de stakingen geen geldige redenen zijn om een examen te missen. "Je mag niet zomaar een examen missen, als je om deze reden een examen mist betekent dat niet meteen dat je deze mag herkansen."

Vervelende situatie
Een woordvoerder van Arcus College laat weten dat ze het een heel vervelende situatie vinden, maar er helaas niets aan kunnen doen. "De examens zijn landelijk, dus deze gaan gewoon door. Ook gaan de lessen door en verwachten wij dat zowel de studenten als de leraren gewoon aanwezig zijn. Als je afwezig bent kom je toch op 'absent' te staan", legt de woordvoerder uit.

Auto
Laura heeft 'gelukkig' een auto tot haar beschikking en pikt een paar leerlingen op om zo samen richting het examen te gaan. "Maar we moeten alsnog bijna een half uur lopen voordat we bij het gebouw zijn waar we het examen maken. En er zijn nog genoeg mensen uit mijn omgeving die nog niet weten hoe ze überhaupt op school moeten komen", sluit Laura af.

Werkdruk
De reden voor de stakingen in het openbaar vervoer is een al langer lopend conflict met de werkgevers over werkdruk en lonen.
FNV Streekvervoer en de chauffeurs willen een extra pauze tijdens een dienst van meer dan 6,5 uur. De bond stelt dat de chauffeurs nu 'slechts' twee keer een kwartier pauze hebben op een dienst van acht uur.

Lees ook: FNV sluit zich aan bij staking streekvervoer

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen