Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Ov-staking treft studenten: 'Kan mijn tentamen niet maken'

Geplaatst opwoensdag 27 juni 2018 - 6:00

Het streekvervoer ligt vanaf woensdagochtend voor 72 uur grotendeels plat. Scholieren en studenten die deze week examens en tentamens moeten maken worden hard getroffen.

Zuyd Hogeschool heeft aan de vakbonden laten weten dat de staking voor de studenten erg slecht uitkomt. Het is op dit moment tentamenweek op de school. "Ze hebben wel rekening gehouden met de eindexamens, maar doen dit niet met de studenten van het MBO en HBO", laat een woordvoerder van de school weten.

Te veel verschil
Woordvoerder Kees de Vos van vakbond CNV laat weten dat het per school zo verschillend was, dat ze toch besloten hebben te gaan staken. "De eindexamens waren landelijk, daarom hebben we toen besloten er rekening mee te houden."

Extra parkeergelegenheid
Zuyd Hogeschool heeft wel maatregelen genomen."We proberen rekening te houden met de staking en hebben beperkt extra parkeergelegenheid bij de locatie in Heerlen geregeld. Daar hebben we ook verkeersregelaars staan om alles in goede banen te leiden", zo vertelt de woordvoerder. "Ook hebben we de studenten opgeroepen om zoveel mogelijk met elkaar mee te rijden."

Schooltijden
Ondertussen uiten de leerlingen hun ongenoegen. "Ik heb de bussen hard nodig om op school te komen. Vanwege mijn gezondheid kan ik niet met de fiets en mijn ouders zijn vaak werken tijdens de schooltijden", zo laat een scholiere weten. "Door die stakingen kan ik niet naar school om mijn tentamens te maken. Ik moet vanuit een klein dorpje eerst naar Venlo zien te komen en vanaf daar naar Roermond. Tja, vanaf Roermond rijdt dan gelukkig NS, dat is het enige lichtpuntje", reageert een ander.

Puzzelen
Ook voor leerlingen van het
Arcus College in Heerlen is het puzzelen hoe ze op school moeten komen en dit zorgt voor stress. "Als allebei je ouders werken kun je ook niet even gebracht worden", laat Laura Jongen (19), die de opleiding tot doktersassistent volgt, weten. "Je mag niet zomaar een examen missen. Als je om deze reden een examen mist betekent dat niet meteen dat je deze mag herkansen."

Lees ook: Ov-staking zorgt voor behoorlijke stress bij scholieren

Examens
Zowel het Arcus College als Zuyd Hogeschool laat weten dat de verantwoordelijkheid bij de student ligt. "De examens zijn landelijk, dus deze gaan gewoon door. Ook gaan de lessen door en verwachten wij dat zowel de studenten als de leraren gewoon aanwezig zijn. Als je afwezig bent kom je toch op 'absent' te staan", legt een woordvoerder van het Arcus College uit.

Lees ook: FNV sluit zich aan bij staking streekvervoer

Werkdruk
De reden voor de staking in het openbaar vervoer is een al langer lopend conflict met de werkgevers over werkdruk en lonen. De chauffeurs willen een extra pauze tijdens een dienst van meer dan 6,5 uur. De bond stelt dat de chauffeurs nu 'slechts' twee keer een kwartier pauze hebben op een dienst van acht uur.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen