Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Ov-staking treft studenten: 'Kan mijn tentamen niet maken'

Geplaatst opwoensdag 27 juni 2018 - 6:00

Het streekvervoer ligt vanaf woensdagochtend voor 72 uur grotendeels plat. Scholieren en studenten die deze week examens en tentamens moeten maken worden hard getroffen.

Zuyd Hogeschool heeft aan de vakbonden laten weten dat de staking voor de studenten erg slecht uitkomt. Het is op dit moment tentamenweek op de school. "Ze hebben wel rekening gehouden met de eindexamens, maar doen dit niet met de studenten van het MBO en HBO", laat een woordvoerder van de school weten.

Te veel verschil
Woordvoerder Kees de Vos van vakbond CNV laat weten dat het per school zo verschillend was, dat ze toch besloten hebben te gaan staken. "De eindexamens waren landelijk, daarom hebben we toen besloten er rekening mee te houden."

Extra parkeergelegenheid
Zuyd Hogeschool heeft wel maatregelen genomen."We proberen rekening te houden met de staking en hebben beperkt extra parkeergelegenheid bij de locatie in Heerlen geregeld. Daar hebben we ook verkeersregelaars staan om alles in goede banen te leiden", zo vertelt de woordvoerder. "Ook hebben we de studenten opgeroepen om zoveel mogelijk met elkaar mee te rijden."

Schooltijden
Ondertussen uiten de leerlingen hun ongenoegen. "Ik heb de bussen hard nodig om op school te komen. Vanwege mijn gezondheid kan ik niet met de fiets en mijn ouders zijn vaak werken tijdens de schooltijden", zo laat een scholiere weten. "Door die stakingen kan ik niet naar school om mijn tentamens te maken. Ik moet vanuit een klein dorpje eerst naar Venlo zien te komen en vanaf daar naar Roermond. Tja, vanaf Roermond rijdt dan gelukkig NS, dat is het enige lichtpuntje", reageert een ander.

Puzzelen
Ook voor leerlingen van het
Arcus College in Heerlen is het puzzelen hoe ze op school moeten komen en dit zorgt voor stress. "Als allebei je ouders werken kun je ook niet even gebracht worden", laat Laura Jongen (19), die de opleiding tot doktersassistent volgt, weten. "Je mag niet zomaar een examen missen. Als je om deze reden een examen mist betekent dat niet meteen dat je deze mag herkansen."

Lees ook: Ov-staking zorgt voor behoorlijke stress bij scholieren

Examens
Zowel het Arcus College als Zuyd Hogeschool laat weten dat de verantwoordelijkheid bij de student ligt. "De examens zijn landelijk, dus deze gaan gewoon door. Ook gaan de lessen door en verwachten wij dat zowel de studenten als de leraren gewoon aanwezig zijn. Als je afwezig bent kom je toch op 'absent' te staan", legt een woordvoerder van het Arcus College uit.

Lees ook: FNV sluit zich aan bij staking streekvervoer

Werkdruk
De reden voor de staking in het openbaar vervoer is een al langer lopend conflict met de werkgevers over werkdruk en lonen. De chauffeurs willen een extra pauze tijdens een dienst van meer dan 6,5 uur. De bond stelt dat de chauffeurs nu 'slechts' twee keer een kwartier pauze hebben op een dienst van acht uur.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen