Overslaan en naar de inhoud gaan

Ov-staking treft studenten: 'Kan mijn tentamen niet maken'

Geplaatst opwoensdag 27 juni 2018 - 6:00

Het streekvervoer ligt vanaf woensdagochtend voor 72 uur grotendeels plat. Scholieren en studenten die deze week examens en tentamens moeten maken worden hard getroffen.

Zuyd Hogeschool heeft aan de vakbonden laten weten dat de staking voor de studenten erg slecht uitkomt. Het is op dit moment tentamenweek op de school. "Ze hebben wel rekening gehouden met de eindexamens, maar doen dit niet met de studenten van het MBO en HBO", laat een woordvoerder van de school weten.

Te veel verschil
Woordvoerder Kees de Vos van vakbond CNV laat weten dat het per school zo verschillend was, dat ze toch besloten hebben te gaan staken. "De eindexamens waren landelijk, daarom hebben we toen besloten er rekening mee te houden."

Extra parkeergelegenheid
Zuyd Hogeschool heeft wel maatregelen genomen."We proberen rekening te houden met de staking en hebben beperkt extra parkeergelegenheid bij de locatie in Heerlen geregeld. Daar hebben we ook verkeersregelaars staan om alles in goede banen te leiden", zo vertelt de woordvoerder. "Ook hebben we de studenten opgeroepen om zoveel mogelijk met elkaar mee te rijden."

Schooltijden
Ondertussen uiten de leerlingen hun ongenoegen. "Ik heb de bussen hard nodig om op school te komen. Vanwege mijn gezondheid kan ik niet met de fiets en mijn ouders zijn vaak werken tijdens de schooltijden", zo laat een scholiere weten. "Door die stakingen kan ik niet naar school om mijn tentamens te maken. Ik moet vanuit een klein dorpje eerst naar Venlo zien te komen en vanaf daar naar Roermond. Tja, vanaf Roermond rijdt dan gelukkig NS, dat is het enige lichtpuntje", reageert een ander.

Puzzelen
Ook voor leerlingen van het
Arcus College in Heerlen is het puzzelen hoe ze op school moeten komen en dit zorgt voor stress. "Als allebei je ouders werken kun je ook niet even gebracht worden", laat Laura Jongen (19), die de opleiding tot doktersassistent volgt, weten. "Je mag niet zomaar een examen missen. Als je om deze reden een examen mist betekent dat niet meteen dat je deze mag herkansen."

Lees ook: Ov-staking zorgt voor behoorlijke stress bij scholieren

Examens
Zowel het Arcus College als Zuyd Hogeschool laat weten dat de verantwoordelijkheid bij de student ligt. "De examens zijn landelijk, dus deze gaan gewoon door. Ook gaan de lessen door en verwachten wij dat zowel de studenten als de leraren gewoon aanwezig zijn. Als je afwezig bent kom je toch op 'absent' te staan", legt een woordvoerder van het Arcus College uit.

Lees ook: FNV sluit zich aan bij staking streekvervoer

Werkdruk
De reden voor de staking in het openbaar vervoer is een al langer lopend conflict met de werkgevers over werkdruk en lonen. De chauffeurs willen een extra pauze tijdens een dienst van meer dan 6,5 uur. De bond stelt dat de chauffeurs nu 'slechts' twee keer een kwartier pauze hebben op een dienst van acht uur.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen