Overslaan en naar de inhoud gaan

OV-schandaal: Veolia trekt protest in, weg vrij voor Arriva

Geplaatst opdonderdag 14 april 2016 - 17:12

Vervoersbedrijf Veolia heeft het beroep tegen gang van zaken rond de aanbesteding van het Limburgs openbaar vervoer ingetrokken.

Dat betekent dat het trein- en busvervoer in onze provincie vanaf 11 december 2016 verzorgd wordt door een nieuwe partij: Arriva. Dat maakten Veolia, Arriva en het provinciebestuur donderdagmiddag bekend op een gezamenlijke persconferentie.

Fraude
​Veolia had bezwaar aangetekend omdat het vond dat het aanwijzen van de nieuwe vervoerder niet eerlijk was verlopen. De rel rond de aanbesteding van het Limburgs openbaar vervoer ontstond vorig jaar. Toen gunde de provincie de miljardenklus aan Abellio, maar de dochteronderneming van de NS moest de opdracht weer inleveren toen bleek dat er gefraudeerd was. De klus werd daarna doorgeschoven naar Arriva, aanvankelijk de tweede kandidaat.

In beroep
​Veolia, dat nu al tien jaar het openbaar vervoer in Limburg verzorgt, was het daar niet mee, tekende beroep aan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven en dreigde met een gang naar de rechter. Het van oorsprong Franse bedrijf zegt het protest nu 'na goed overleg' te staken.

Eigenbelang
Volgens Veolia-baas Bart Schmeink zou het proces een 'ingewikkeld en langdurig proces' zijn geworden. "De uitkomst van een eventuele rechtszaak had alle kanten op kunnen gaan. Daarbij zou de reiziger op de laatste plaats komen, de medewerkers van Veolia op de voorlaatste plaats", aldus Schmeink. Volgens de bestuurder is Veolia met het nieuwe akkoord 'over haar eigenbelang heen gestapt'.

Volle kracht vooruit
​Arriva-baas Anne Hettinga is opgelucht dat er nu een akkoord ligt. "We moesten met de handrem erop de activiteiten voorbereiden. Er hing toch een risico boven de markt dat het allemaal niet door zou gaan. Nu kunnen we volle kracht vooruit", besluit hij.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen