Overslaan en naar de inhoud gaan

OV-schandaal: Veolia trekt protest in, weg vrij voor Arriva

Geplaatst opdonderdag 14 april 2016 - 17:12

Vervoersbedrijf Veolia heeft het beroep tegen gang van zaken rond de aanbesteding van het Limburgs openbaar vervoer ingetrokken.

Dat betekent dat het trein- en busvervoer in onze provincie vanaf 11 december 2016 verzorgd wordt door een nieuwe partij: Arriva. Dat maakten Veolia, Arriva en het provinciebestuur donderdagmiddag bekend op een gezamenlijke persconferentie.

Fraude
​Veolia had bezwaar aangetekend omdat het vond dat het aanwijzen van de nieuwe vervoerder niet eerlijk was verlopen. De rel rond de aanbesteding van het Limburgs openbaar vervoer ontstond vorig jaar. Toen gunde de provincie de miljardenklus aan Abellio, maar de dochteronderneming van de NS moest de opdracht weer inleveren toen bleek dat er gefraudeerd was. De klus werd daarna doorgeschoven naar Arriva, aanvankelijk de tweede kandidaat.

In beroep
​Veolia, dat nu al tien jaar het openbaar vervoer in Limburg verzorgt, was het daar niet mee, tekende beroep aan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven en dreigde met een gang naar de rechter. Het van oorsprong Franse bedrijf zegt het protest nu 'na goed overleg' te staken.

Eigenbelang
Volgens Veolia-baas Bart Schmeink zou het proces een 'ingewikkeld en langdurig proces' zijn geworden. "De uitkomst van een eventuele rechtszaak had alle kanten op kunnen gaan. Daarbij zou de reiziger op de laatste plaats komen, de medewerkers van Veolia op de voorlaatste plaats", aldus Schmeink. Volgens de bestuurder is Veolia met het nieuwe akkoord 'over haar eigenbelang heen gestapt'.

Volle kracht vooruit
​Arriva-baas Anne Hettinga is opgelucht dat er nu een akkoord ligt. "We moesten met de handrem erop de activiteiten voorbereiden. Er hing toch een risico boven de markt dat het allemaal niet door zou gaan. Nu kunnen we volle kracht vooruit", besluit hij.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen