Overslaan en naar de inhoud gaan

Oudst bekende bierrecept van Weert opnieuw gebrouwen

Geplaatst opzondag 30 mei 2021 - 8:00

Een Weerter recept voor bier uit 1838 is opnieuw gebrouwen in de vlaaienstad. Het is het oudst bekende bierrecept uit Weert.

De receptuur is door Weertenaar Bart Maes teruggevonden in het Utrechtse archief van de Orde van de Franciscanen. Paters van deze orde wonen sinds 1461 in het Minderbroederklooster aan de Biest in Weert.

Kloosterbrouwerij
Het gevonden bierrecept is in vroeger tijd gebrouwen in brouwerij Het Slot. Van 1614 tot 1936 was dat de kloosterbrouwerij van de Franciscanen. Behalve dat daar bier is gebrouwen, is daar ook jenever gestookt. Een gevelsteen met de tekst puet en bier buijsen 1747 herinnert nog aan de vroegere brouwerij. Puet staat voor jenever.

Redelijk authentiek
Het Franciscaanse witbier draagt de naam Hemels Wit en is op verschillende plekken in Weert te koop. "Het recept is redelijk authentiek", zegt Maes over het gerstenat. "Met onder meer koriander en boekweit." Wel zijn voor de smaak nog sinaasappelschillen toegevoegd. Maes heeft het bier gebrouwen met René Janssen, de oud-eigenaar van de Weerter beschuitfabriek Jos Poell. "Die heeft écht een neus voor smaak", zegt Maes.

184 brouwerijen
Hoewel Weert vooral bekend staat als vlaaienstad, is het van oudsher ook een bierstad. In hoogtijdagen telde de stad maar liefst 184 bierbrouwers. Met momenteel twaalf bierbrouwerijen telt Weert nog altijd de meeste bierbrouwers van Limburg.

Lees ook: Bierbrouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond

Wertha
Een van de bekendste brouwerijnamen van Weert voormalige Wertha-brouwerij. Die sloot in 1969 de deuren. Deze brouwerij aan de Zuid-Willemsvaart is grotendeels gesloopt: alleen de mouttoren staat nog overeind. Die is behoed voor de slopershamer en wordt gerestaureerd. Er komt onder meer een biermuseum en een proeflokaal in.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen