Overslaan en naar de inhoud gaan

Oudjaarsavond: Houd je hond in de bench

Geplaatst opvrijdag 29 december 2017 - 6:00

De jaarwisseling nadert en bij het nieuwe jaar hoort natuurlijk ook vuurwerk. Voor honden zijn die onverwachte, harde knallen echter niet zo fijn.

Hondentrainer Godfried Dols van Hondenschool Limburg uit Geleen geeft lezingen over vuurwerkangst bij honden. Hij legt uit dat vuurwerk een enorme impact heeft op miljoenen honden in Nederland.

Paniek
Honden kunnen de herkomst van de knallen niet herleiden en raken daardoor in paniek. Door die angst kunnen ze, volgens Dols, niet tot rust komen en het probleem niet zelf oplossen.

Voorkomen
Wandelen met de hond terwijl er vuurwerk wordt afgestoken, wordt vaak gezien als noodzakelijk, omdat de hond moet plassen of zijn beweging moet krijgen. Maar volgens Dols is dit niet nodig. Zijn advies is dan ook om de hond in de bench te laten, niet zijn behoefte te laten doen en geen eten te geven. Gedwongen rust voor de hond zonder het risico dat de hond per ongeluk kan ontsnappen.

Medicatie
Ook adviseert Dols dat er medicatie in huis is voor het dier. Mocht er dan toch paniek ontstaan, kan hij behandeld worden met medicatie zodat de hond emotioneel ontspannen raakt. Dols geeft echter aan dat lang niet alle middelen geschikt zijn. Zo wordt vaak een spierontspanner voorgeschreven, terwijl hiermee alleen fysieke paniek wordt aangepakt en de hond dus nog steeds angstig is.

Rustgevende hand
Als de hond dan toch van streek raakt, hoe kunnen baasjes dan het beste handelen? Vaak wordt er gezegd dat de hond niet getroost mag worden, want dan beloon je de angst. Volgens Dols zijn er echter meer factoren van belang zoals veiligheid, geborgenheid en de bevestiging dat er voor de hond gezorgd wordt. Het is belangrijk, zo zegt de hondentrainer, dat je aanwezig bent en bijvoorbeeld een rustgevende hand op hem legt.

Inbakeren
Op internet komen vaker oplossingen voorbij als inbakeren. Dols gebruikt deze methode zelf al zo'n dertig jaar, daar het de honden een gevoel van veiligheid geeft. Bij vuurwerk is de impact volgens Dols echter zo groot dat het inbakeren onvoldoende effect heeft. Pas als de hond emotioneel ontspannen is kan het inbakeren effect hebben, aldus de hondentrainer.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen