Overslaan en naar de inhoud gaan

Oudjaarsavond: Houd je hond in de bench

Geplaatst opvrijdag 29 december 2017 - 6:00

De jaarwisseling nadert en bij het nieuwe jaar hoort natuurlijk ook vuurwerk. Voor honden zijn die onverwachte, harde knallen echter niet zo fijn.

Hondentrainer Godfried Dols van Hondenschool Limburg uit Geleen geeft lezingen over vuurwerkangst bij honden. Hij legt uit dat vuurwerk een enorme impact heeft op miljoenen honden in Nederland.

Paniek
Honden kunnen de herkomst van de knallen niet herleiden en raken daardoor in paniek. Door die angst kunnen ze, volgens Dols, niet tot rust komen en het probleem niet zelf oplossen.

Voorkomen
Wandelen met de hond terwijl er vuurwerk wordt afgestoken, wordt vaak gezien als noodzakelijk, omdat de hond moet plassen of zijn beweging moet krijgen. Maar volgens Dols is dit niet nodig. Zijn advies is dan ook om de hond in de bench te laten, niet zijn behoefte te laten doen en geen eten te geven. Gedwongen rust voor de hond zonder het risico dat de hond per ongeluk kan ontsnappen.

Medicatie
Ook adviseert Dols dat er medicatie in huis is voor het dier. Mocht er dan toch paniek ontstaan, kan hij behandeld worden met medicatie zodat de hond emotioneel ontspannen raakt. Dols geeft echter aan dat lang niet alle middelen geschikt zijn. Zo wordt vaak een spierontspanner voorgeschreven, terwijl hiermee alleen fysieke paniek wordt aangepakt en de hond dus nog steeds angstig is.

Rustgevende hand
Als de hond dan toch van streek raakt, hoe kunnen baasjes dan het beste handelen? Vaak wordt er gezegd dat de hond niet getroost mag worden, want dan beloon je de angst. Volgens Dols zijn er echter meer factoren van belang zoals veiligheid, geborgenheid en de bevestiging dat er voor de hond gezorgd wordt. Het is belangrijk, zo zegt de hondentrainer, dat je aanwezig bent en bijvoorbeeld een rustgevende hand op hem legt.

Inbakeren
Op internet komen vaker oplossingen voorbij als inbakeren. Dols gebruikt deze methode zelf al zo'n dertig jaar, daar het de honden een gevoel van veiligheid geeft. Bij vuurwerk is de impact volgens Dols echter zo groot dat het inbakeren onvoldoende effect heeft. Pas als de hond emotioneel ontspannen is kan het inbakeren effect hebben, aldus de hondentrainer.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen