Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ouders reageren steeds bozer op docenten over covidregels'

Geplaatst opvrijdag 3 december 2021 - 10:00

Leerkrachten krijgen steeds vaker te maken met boze ouders die het niet met het coronabeleid op scholen eens zijn. Scholenkoepel MosaLira in Maastricht roept op tot vriendelijkheid in een brief naar ouders.

Dat zegt Joan Van Zomeren van het bestuur van MosaLira in de L1 Nieuwsshow.

"We zijn erg geschrokken. De reacties van ouders worden steeds heftiger", zegt Van Zomeren. Volgens de bestuurder is de rek er bij veel ouders uit. "Vooral als zij een andere mening hebben dan de overheid."

Standaardbrieven
Om onder de overheidsregels uit te komen, proberen ouders volgens Van Zomeren gebruik te maken van brieven die op social media rondgaan. Die zijn makkelijk te gebruiken doordat ze alleen de naam aan hoeven te passen. "Dan gaat het in die brief over psychologische schade bij kinderen, schade door het dragen van mondkapjes en daar zit soms ook dreigende taal in."

Dreigementen
"Er wordt gedreigd met rechtszaken en ouders bellen boos op", zegt Van Zomeren. Ouders realiseren zich volgens haar niet dat een docent soms ook bang voor de klas staan. "De besmettingen in het basisonderwijs is erg hoog en leerkrachten hebben thuis ook dierbaren zitten die ze niet willen aansteken."

Dringend advies
Het dragen van een mondkapje en het twee keer per week testen is een dringend advies. Veel scholen begrepen uit de persconferentie van 26 november dat dit een verplichting was. "Wij hebben dit gerectificeerd naar ouders. We vragen wel dringend aan ouders om dit te doen, maar als ze weigeren, kunnen wij geen sancties opleggen. Wel is het zo dat als kinderen klachten hebben, ze thuis moeten blijven."

Mildheid
Van Zanten verwacht wel dat de oproep tot mildheid helpt. "We gaan met ouders in gesprek hierover. Dan merken we dat er wel wederzijds begrip is en vaak is het dan al voldoende."

Volgens Van Zanten hebben scholen in Limburg en Nederland ook contact met elkaar over hoe ze situaties het beste kunnen aanpakken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen