Overslaan en naar de inhoud gaan

Ouders overleden dochter strijden voor verkeersveiligheid

Geplaatst opzondag 9 mei 2021 - 18:59

"Het rouwproces moet nog beginnen", vertellen Wanda en Ivar Leurs uit Venlo. Hun 22-jarige dochter Shana verongelukte twee maanden geleden in Amsterdam. Dankzij haar ouders wordt de gevaarlijke weg waarop het dodelijke ongeluk plaatsvond binnenkort aangepakt.

Waar de buurt in het Amsterdamse Osdorp al lang voor pleitte, is door een dramatisch verkeersongeluk in een stroomversnelling gekomen: De gemeente Amsterdam plaatst een verkeersdrempel op de Wolbrantskerkweg, de drukke straat waar de Venlose Shana Leurs om het leven kwam. "Het mag niet bij één drempel blijven." Wanda en Ivar Leurs maken zich sterk om anderen het vreselijke leed te besparen dat hun is aangedaan met het verliezen van een kind.

Het is zondag voor Wanda de eerste Moederdag zonder haar dochter:

Video: L1

Rouwen
"Je moet ineens zoveel regelen. Het politieonderzoek loopt nog. We zijn druk met de gemeente Amsterdam over verschillende verkeersveiligheidsmaatregelen. Het echte rouwen moet voor ons nog beginnen. We hebben nog geen kans gekregen om stil te staan", vertelt de vader van Shana.

Ziek
Sinds 4 maart is het leven van beide ouders in een achtbaan terechtgekomen. Op die bewuste dag in maart werd ze aangereden toen ze van haar werk op haar fiets naar huis ging. De volgende dag overleed Shana in het ziekenhuis aan haar zware verwondingen. "Dat onaangename gevoel dat je bekruipt als er niemand op bezoek is. Die stilte. De onrust. Ik voel me dan ziek. Ik kan het niet anders omschrijven", vertelt moeder Wanda.

Lees ook: Venlose vrouw (22) omgekomen bij ongeval in Amsterdam

Droom
Shana Leurs woonde en werkte sinds twee jaar in de hoofdstad. Ze was logistiek manager bij een mode-en interieurbedrijf. "Ze volgde haar droom. Werken in de fashion in Amsterdam", vertelt Wanda.

Femke Halsema
"Twee weken na haar overlijden heb ik een brief geschreven aan Femke Halsema. Binnen twee dagen had ik antwoord." De burgemeester van Amsterdam condoleerde de ouders en nodigde hen uit voor een persoonlijk bezoek aan de wethouder van verkeer. "Wat in een 'normale' situatie misschien wel een jaar duurt, wordt nu binnen enkele weken gerealiseerd", vertelt Ivar. "Wegwerkzaamheden die al gepland stonden, worden eerder uitgevoerd. De aannemer heeft al een opdracht gekregen om de verkeersdrempel te plaatsen."

Kritisch
Ivar en Wanda zijn zeer te spreken over het persoonlijke contact met de gemeente Amsterdam en de familierechercheur van de politie. "Maar we blijven kritisch. Eén verkeersdrempel op die straat is niet genoeg. De maximumsnelheid moet ook omlaag. Daar blijven we voor strijden in de naam van onze dochter."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen