Overslaan en naar de inhoud gaan

Ouders overleden dochter strijden voor verkeersveiligheid

Geplaatst opzondag 9 mei 2021 - 18:59

"Het rouwproces moet nog beginnen", vertellen Wanda en Ivar Leurs uit Venlo. Hun 22-jarige dochter Shana verongelukte twee maanden geleden in Amsterdam. Dankzij haar ouders wordt de gevaarlijke weg waarop het dodelijke ongeluk plaatsvond binnenkort aangepakt.

Waar de buurt in het Amsterdamse Osdorp al lang voor pleitte, is door een dramatisch verkeersongeluk in een stroomversnelling gekomen: De gemeente Amsterdam plaatst een verkeersdrempel op de Wolbrantskerkweg, de drukke straat waar de Venlose Shana Leurs om het leven kwam. "Het mag niet bij één drempel blijven." Wanda en Ivar Leurs maken zich sterk om anderen het vreselijke leed te besparen dat hun is aangedaan met het verliezen van een kind.

Het is zondag voor Wanda de eerste Moederdag zonder haar dochter:

Video: L1

Rouwen
"Je moet ineens zoveel regelen. Het politieonderzoek loopt nog. We zijn druk met de gemeente Amsterdam over verschillende verkeersveiligheidsmaatregelen. Het echte rouwen moet voor ons nog beginnen. We hebben nog geen kans gekregen om stil te staan", vertelt de vader van Shana.

Ziek
Sinds 4 maart is het leven van beide ouders in een achtbaan terechtgekomen. Op die bewuste dag in maart werd ze aangereden toen ze van haar werk op haar fiets naar huis ging. De volgende dag overleed Shana in het ziekenhuis aan haar zware verwondingen. "Dat onaangename gevoel dat je bekruipt als er niemand op bezoek is. Die stilte. De onrust. Ik voel me dan ziek. Ik kan het niet anders omschrijven", vertelt moeder Wanda.

Lees ook: Venlose vrouw (22) omgekomen bij ongeval in Amsterdam

Droom
Shana Leurs woonde en werkte sinds twee jaar in de hoofdstad. Ze was logistiek manager bij een mode-en interieurbedrijf. "Ze volgde haar droom. Werken in de fashion in Amsterdam", vertelt Wanda.

Femke Halsema
"Twee weken na haar overlijden heb ik een brief geschreven aan Femke Halsema. Binnen twee dagen had ik antwoord." De burgemeester van Amsterdam condoleerde de ouders en nodigde hen uit voor een persoonlijk bezoek aan de wethouder van verkeer. "Wat in een 'normale' situatie misschien wel een jaar duurt, wordt nu binnen enkele weken gerealiseerd", vertelt Ivar. "Wegwerkzaamheden die al gepland stonden, worden eerder uitgevoerd. De aannemer heeft al een opdracht gekregen om de verkeersdrempel te plaatsen."

Kritisch
Ivar en Wanda zijn zeer te spreken over het persoonlijke contact met de gemeente Amsterdam en de familierechercheur van de politie. "Maar we blijven kritisch. Eén verkeersdrempel op die straat is niet genoeg. De maximumsnelheid moet ook omlaag. Daar blijven we voor strijden in de naam van onze dochter."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen