Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ouders, fiets met je kinderen naar school'

Geplaatst opvrijdag 16 augustus 2019 - 9:38

Voor kinderen in Limburg zit de vakantie er bijna op, dus vraagt Veilig Verkeer Nederland aandacht voor fietsende scholieren in het verkeer.

Het einde van de schoolvakanties betekent behoorlijk meer drukte op de weg. Maar ook veel kinderen die voor het eerst naar de middelbare school gaan, en dus vaak een langere en nieuwe route moeten nemen.

Kwetsbaar
Kinderen zijn sneller afgeleid, nog tamelijk speels en ze schatten risico's niet goed in. Dat maakt ze kwetsbaar in het verkeer. VVN pleit dan ook voor een structurele verkeerseducatie, die een 'duidelijke en stevige' plaats moet krijgen in de nieuwe voorstellen voor herziening van de onderwijsdoelen. Zo is er een blijvende investering nodig in de kwaliteit van verkeerslessen op de basisschool.

Help zelf mee
Voor ouders zelf is er ook een rol. Zij worden opgeroepen samen met hun kinderen naar school te fietsen of te lopen, en de auto te laten staan. Dit om lastige verkeerssituaties te oefenen.

​Volgens VVN hangen in 90 procent van alle gemeenten spandoeken om het verkeer te wijzen op het feit dat de scholen weer open gaan.

Flink verbeterd
De verkeersveiligheid voor kinderen is de afgelopen decennia sterk verbeterd. Al lijkt de afname in het aantal doden de laatste jaren wel te stagneren. In 2018 vielen er negentien verkeersdoden in de leeftijdscategorie nul tot veertien jaar. Ter vergelijking: in de periode 1996-2000 waren dit er gemiddeld 65 per jaar. Dat becijfert de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Veiligheid
De betere veiligheid komt vooral door de toename van 30 kilometer per uur-zones, de verbeterde veiligheid van auto's voor inzittenden en meer gebruik van verbeterde kinderzitjes en -stoeltjes. Als kinderen ernstig gewond raken in het verkeer, dan gebeurt dat vooral wanneer zij fietser of voetganger zijn. De meeste dodelijke slachtoffers vallen onder kinderen op de fiets in een botsing met een auto, aldus de
SWOV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen