Overslaan en naar de inhoud gaan

Ouderenbond start hulplijn voor slachtoffers internetfraude

Geplaatst opmaandag 17 mei 2021 - 6:00

Ouderenbond ANBO heeft een hulplijn ontwikkeld voor ouderen die slachtoffer zijn geworden van internetfraude. Steeds vaker worden mensen de dupe van criminelen die zich voordoen als familie, hun telefoonprovider of de belastingdienst. Via deze weg proberen ze hun geld te stelen.

Mevrouw Dietrich uit Oirsbeek werd slachtoffer van internetfraude door een aankoop bij een verkeerde webshop. Daarnaast krijgt ze vaak berichtjes van iemand die zich voordoet als de belastingdienst, of als haar dochter. Voor dit soort vormen van phishing is de hulplijn bedoeld.

Goed van vertrouwen
Ouderenbond ANBO ziet dit soort internetcriminaliteit steeds vaker voorkomt. "Criminelen doen zich vaak voor als een bekende, bijvoorbeeld een kind", legt directeur Anneke Sipkens uit. Hiermee speelt de fraudeur in op het goede vertrouwen van ouderen. "Ze zijn vaak veel goedgeloviger en hebben wat meer moeite met het bijbenen van technologische ontwikkelingen. Daar wordt gewoon misbruik van gemaakt."

Schaamte
Sipkens ziet het aantal fraudegevallen stijgen, maar ervaart veel schaamte bij de slachtoffers. Het weerhoudt ze ervan om aangifte te doen. "Dat is waar de hulplijn uitkomst moet bieden", zegt ze. "Het gaat vaak om wat kleinere bedragen, waardoor mensen minder snel geneigd zijn naar de politie toe te stappen. Ook leggen slachtoffers de schuld vaak bij zichzelf, omdat ze het stom vinden dat ze erin zijn getrapt."

Preventie en nazorg
De hulplijn heeft als doel om slachtoffers te helpen en voorlichting te bieden. "We willen mensen bewust maken dat ze nooit zo maar op een link moeten klikken, of geld over moeten maken. Als dit wel is gebeurd, hoeven ze zich nergens voor te schamen. Je wordt gewoon opgelicht door een genadeloze crimineel en die willen we aanpakken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen