Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ouderen in verpleeghuizen hebben het echt moeilijk'

Geplaatst opmaandag 18 mei 2020 - 20:27

De coronacrisis hakt er bij cliƫnten in verpleeghuizen echt in. Dat zegt Mandy Brentjens, coƶrdinerend verpleegkundige in verpleeghuis Hoogstaete van Zuyderland. "Wij doen er alles aan om ouderen te ondersteunen, maar we kunnen hun familie niet vervangen."

Brentjens doet haar uitspraken maandag in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg.

Emotioneel
"We zien dat mensen achteruit zijn gegaan", concludeert Brentjens. "Met name op emotioneel en cognitief gebied. Sommige ouderen zeggen 'Laat de familie maar komen, dan leef ik maar wat korter'. Andere ouderen eten slechter of hebben geen behoefte meer aan activiteiten."

Babbelroet
Binnen de verpleeghuizen worden allerlei activiteiten georganiseerd om ouderen gezelschap te bieden. Zo wordt er gekaart en is er gymnastiek. Daarnaast werd een babbelroet gemaakt, zodat de ouderen toch nog contact konden hebben met hun familie, met een ruit ertussen.

Mantelzorgers
Naast de reguliere zorg nemen de verpleegkundigen ook het werk van mantelzorgers over, iets wat volgens Brentjens weleens wordt onderschat: "We blijven dat natuurlijk met alle liefde doen, maar dat wordt inderdaad vaak niet gezien." Ook mantelzorgers hebben er volgens Brentjens wel moeite mee dat ze niet kunnen komen: "Ze willen ontzettend graag en worden ook wat mondiger. Ze willen graag dat de maatregelen worden versoepeld."

De instelling krijgt sowieso veel telefoontjes van familie met diverse oplossingen: "Wij hebben een parkje achter het verpleeghuis, daar mogen onder ouderen onder begeleiding van verpleegkundigen rondlopen. Ook ouderen die eerst zonder begeleiding rondliepen. Dan vragen ze ons of die mensen toch niet alleen mogen lopen. Maar dat mag simpelweg niet."

Bescherming
Brentjens en haar collega's beschikken wel over voldoende beschermingsmiddelen: "Naar die bescherming wordt elke dag gekeken en tot nu toe hebben we geen enkele dag een tekort gehad. We dragen in contact met de ouderen altijd een mondkapje en handschoenen. Daarnaast is het belangrijk om de handen te desinfecteren."

Versoepeling
Zicht op een versoepeling is er nog niet volgens Brentjens: "Het hangt denk ik af van de persconferentie van premier Rutte die dinsdagavond plaatsvindt. Wij hopen op een versoepeling. Dat zou heel handig zijn."

Verpleeghuis Hoogstaete in Sittard kreeg al in een vroeg stadium te maken met het coronavirus. Na een flink aantal besmettingen werd daarom op 13 maart de beslissing genomen om geen bezoek meer toe te laten in Hoogstaete en de andere Zuyderland verpleeghuizen.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV