Overslaan en naar de inhoud gaan

Ouderen steeds bezorgder om coronavirus

Geplaatst opvrijdag 6 maart 2020 - 18:10

De GGD in Limburg krijgt dagelijks veel telefoontjes binnen van ongeruste ouderen die vragen hoe ze een coronabesmetting kunnen voorkomen. De ouderen grijpen vaak de telefoon, omdat ze in de regel niet zo bekend zijn met social media.

In Limburg hebben op dit moment tien mensen het zeer besmettelijke virus.

Hard getroffen
Arts infectieziekten Noortje Bouwmeester van GGD-Noord Limburg begrijpt de ongerustheid van de ouderen. "Zij horen in de media dat ouderen en kwetsbare mensen harder worden getroffen door het coronavirus. Daarom is het goed dat wij ze telefonisch nog adviezen kunnen geven."

Voorzichtigheid
Dat zijn de standaard adviezen zoals handen vaak wassen, deurklinken vaker poetsen, niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken. De GGD wil ouderen absoluut niet thuishouden, maar maant wel tot voorzichtigheid. ‘"Als je zelf klachten hebt, zoals hoesten, griep of koorts, dan kun je andere mensen ziek maken. Ga dan niet bij andere ouderen op bezoek", zegt Bouwmeester.

Video: L1

Bang
In ontmoetingscentrum Glazenap in Tegelen werd vrijdag gewoon gezellig gebiljart, geschaakt en geknutseld. De ouderen denken verschillend over het gevaar van het coronavirus. Sommigen vinden alle heisa maar overdreven, anderen houden wel degelijk rekening met de GGD-adviezen. "Ik ben bang", zegt een bezoekster. "Ik heb enkele weken geleden longontsteking gehad, en dus ben ik extra voorzichtig. Ik ben wel hier, maar ga nergens op bezoek bij groepen mensen die ik niet ken." Een andere handwerkdame zegt voorlopig niet meer met de trein te reizen. "Ik heb wel een treinkaartje, maar ik vind het risico op besmetting in het openbaar vervoer te groot."

Volg al het nieuws rondom het coronavirus in Limburg hier in ons liveblog.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen