Overslaan en naar de inhoud gaan

Ouderen hardst getroffen door eenzaamheid

Geplaatst opmaandag 18 januari 2021 - 16:02

Ouderen hebben relatief het meeste last van eenzaamheid als gevolg van corona.

Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau naar het welbevinden ten tijde van corona.

Verschillende initiatieven zetten zich onder andere daarom in om eenzaamheid bij senioren te verlichten.

Verdubbeld
Waar in 2019 17 procent van de 75-plussers zich eenzaam voelde, werd dit aandeel meer dan verdubbeld naar 35 procent in 2020. Een verklaring hiervoor is dat jongere mensen vaak hun levenspartner, kinderen of ouders om zich heen hebben. Bij 75-plussers is dat vaak minder het geval: voor een deel is de partner al overleden. Daarnaast is het hebben van digitaal contact, dat in coronatijd vaak uitkomst biedt tegen eenzaamheid, voor veel ouderen juist lastig.

Vreugde uit leven
Een van die eenzame ouderen is de 80-jarige Elly Joosten uit Venlo. Sinds haar man is overleden, bijna zeven jaar geleden, is ze eenzaam. Corona maakt die eenzaamheid erger. Ze heeft twee zonen, van wie er één in de buurt woont. Bezoekjes van hem, haar schoondochter en kleinkinderen halen de eenzaamheid bij Elly niet weg. De eenzaamheid is zelfs zo sterk dat het leven voor haar eigenlijk geen zin meer heeft. "Als ze me morgen haalden, ben ik tevreden. Ik wil best naar de andere kant", zegt ze tegen L1. Ze houdt het leven nu vol door zich elke dag bij elkaar te rapen om de dag door te komen. Dat is volgens haar de enige remedie om het vol te houden.

Sjuif A-En
Een van de initiatieven die zich inzet voor eenzame ouderen is Sjuif A-En (schuif aan bij elkaar, red.) De Maastrichtse buurt Heer startte het jaren geleden op. Twee keer per week komen ouderen bij elkaar om samen te kaarten, te koken, te kletsen, of gewoon te zitten. Op die manier werd een vertrouwde huiskamersfeer gecreëerd waar alleenstaande ouderen elkaar kunnen ontmoeten.

Ei kwijt
Veel dagbestedingen voor ouderen liggen vanwege de lockdown stil. Toch zijn er nog initiatieven die wel door kunnen gaan, zoals Sjuif A-En. Dat kan dankzij een grotere ruimte en met extra maatregelen. "We zijn heel blij dat we door kunnen gaan", zegt initiatiefnemer Servé Habets. "De meeste mensen waren al alleen en worden alleen maar eenzamer door corona. Hier kunnen ze hun ei kwijt en tegelijkertijd eens over iets anders praten dan corona."

L1 staat in de week van 18 januari in het teken van eenzaamheid. Onder de titel 'Samen niet alleen' besteden we op alle kanalen aandacht aan dit thema: eenzaamheid bij jongeren, ouderen, kinderen, mensen die ziek zijn, mensen in armoede, maar juist ook initiatieven die eenzaamheid proberen tegen te gaan. Bekijk hier alle producties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen