Overslaan en naar de inhoud gaan

Oude gevangenis sluit deuren als daklozenopvang

Geplaatst opmaandag 27 september 2021 - 6:54

Daklozen kunnen binnenkort niet meer terecht bij de voormalige gevangenis Overmaze in Maastricht. De dag- en nachtopvang van het Leger des Heils keert dan terug naar de Statensingel. En daar hebben veel daklozen vragen over.

Dat blijkt uit een raadsinformatiebrief van de gemeente Maastricht.

Vaccinatiegraad
Wethouder Anita Bastiaens laat in die brief weten dat de cliëntenraad van het Leger des Heils de nodige vraagtekens heeft bij de verhuizing. 'Ik begrijp dat, gezien de ruimte en privacy die Overmaze biedt', schrijft ze. Daarnaast heeft de GGD geadviseerd om vanwege de lage vaccinatiegraad bij daklozen en verslaafden voorlopig niet terug te keren. 'Uiteraard neem ik dit serieus, waarbij ik vooral wil kijken welke mogelijkheden er zijn om de bereidheid tot vaccinatie te verhogen', schrijft Bastiaens.

Gevangenis
In april 2020 werd de voormalige gevangenis ingericht als opvanglocatie voor daklozen. Deze plek was nodig omdat in de dag- en nachtopvang van het Leger des Heils aan de Statensingel de maatregelen van het RIVM niet konden worden nageleefd. Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn, kan deze locatie volgens de wethouder worden opgeheven. Per 1 november keert de opvanglocatie terug naar de Statensingel.

Lees ook: Gevangenis als opvang voor daklozen: 'Net een hotel'

Extra urgentie
'Zowel Leger des Heils als gemeente zien deze locatie als niet geschikt voor de lange termijn. De terugkeer naar Singel 9 is uitdrukkelijk een tijdelijke terugkeer', schrijft de wethouder. Verder laat Bastiaens weten dat er samen met het Leger des Heils naar een 'nieuwe en meer geschikte kleinschaligere locatie' in de stad wordt gezocht. 'Dit proces in combinatie met de krapte op de woningmarkt, kost echter tijd. Ik zal me inspannen om hier extra urgentie voor te vragen bij partners', schrijft ze.

Discussie
Vorig jaar kerst meldde de gemeente dat het Leger des Heils had aangegeven de dagbesteding vanaf maart 2021 niet meer aan te kunnen bieden, omdat het niet binnen het beschikbare budget paste. Het Leger des Heils was op haar beurt verbaasd over die uitspraak en zei dat het juist de gemeente was die de keuze had gemaakt de dagopvang te sluiten. De discussie zorgde voor ophef in de stad en de gemeenteraad, die Bastiaans opdroeg met een oplossing te komen. De wethouder is vervolgens met het Leger in gesprek gegaan om te kijken waar nog mogelijkheden lagen. Uiteindelijk werd overeenstemming bereikt en blijft de opvang voor daklozen en verslaafden tot eind 2021 gegarandeerd.

Lees ook: Dagopvang daklozen Maastricht tot eind 2021 gegarandeerd

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen