Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-wethouders Meerssen: 'Ons werd zwartkijken verweten'

Geplaatst opwoensdag 30 september 2020 - 6:00

De drie oud-wethouders van Meerssen ontkennen dat hun brief over een herindeling bij Maastricht als een donderslag bij heldere hemel is gekomen.

In de brief van begin september zeiden de wethouders op te stappen als de gemeenteraad niet zou kiezen voor een herindeling bij Maastricht. Voor hen was dat de enige manier om het ‘kapot bezuinigen’ van de gemeente te voorkomen.

Oneigenlijk onder druk gezet
Een meerderheid van de gemeenteraad voelde zich oneigenlijk onder druk gezet en vond dat de wethouders gewoon een begroting moesten opstellen met een bezuiniging van 1,7 miljoen euro. Omdat ze dat niet wilden, kregen ze een motie van wantrouwen aan de broek. Daarop stapten de wethouders op.

Lariekoek
Maar volgens hen was al maanden duidelijk welke koers het college voorstond en is daar ook herhaaldelijk overleg over geweest. Het is dan ook lariekoek dat wij ineens met ons pleidooi voor herindeling kwamen, aldus ex-wethouder Paul Sanders van de progressieve lijst KIJK!!!. Zijn eigen partij steunde ook de motie van wantrouwen. Hij noemt de gang van zaken triest omdat een meerderheid van CDA, KIJK!!!, Lokaal DNA en Focus niet de realiteit onder ogen wilde zien.

Video: L1

Ziende blind en horende doof
Ex-wethouder Marly Heusschen van het CDA stelt dat ‘we elkaar zijn kwijtgeraakt, en niet alleen de afgelopen maanden’. Zij vindt dat de meerderheid ziende blind en horende doof is en zich heeft afgesloten van de financiële boodschap. Inclusief haar eigen CDA-fractie. “Er was twijfel over de gegevens en cijfers die wij aanleverden. Ons werd zwartkijken verweten. Maar nu is er chaos”, aldus Heusschen.

Video: L1

Besef van urgentie gemist
Oud-wethouder Jan Gulikers van de grootste fractie BRUG-M stelt bij de gemeenteraad het besef van urgentie te hebben gemist. Ondanks dat sinds april herhaaldelijk overleg heeft plaats gevonden binnen de coalitie. Volgens Gulikers heeft ‘boosheid’ ten opzichte van zijn partij sterk meegespeeld. BRUG-M was altijd voorstander van een herindeling en niet enthousiast over de regiegemeente.

Daarbij werden de meeste Meerssense ambtenaren ondergebracht bij Maastricht maar bleef de gemeente zelfstandig. “Bij onder meer de coalitiepartners leefde blijkbaar het idee dat wij de slechte financiële situatie wilden gebruiken om via een omweg een herindeling erdoor heen te drukken”, zegt Gulikers.

Oud-wethouder Gulikers verwacht in november terug te keren als raadslid voor BRUG-M.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen