Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-wethouders Meerssen: 'Ons werd zwartkijken verweten'

Geplaatst opwoensdag 30 september 2020 - 6:00

De drie oud-wethouders van Meerssen ontkennen dat hun brief over een herindeling bij Maastricht als een donderslag bij heldere hemel is gekomen.

In de brief van begin september zeiden de wethouders op te stappen als de gemeenteraad niet zou kiezen voor een herindeling bij Maastricht. Voor hen was dat de enige manier om het ‘kapot bezuinigen’ van de gemeente te voorkomen.

Oneigenlijk onder druk gezet
Een meerderheid van de gemeenteraad voelde zich oneigenlijk onder druk gezet en vond dat de wethouders gewoon een begroting moesten opstellen met een bezuiniging van 1,7 miljoen euro. Omdat ze dat niet wilden, kregen ze een motie van wantrouwen aan de broek. Daarop stapten de wethouders op.

Lariekoek
Maar volgens hen was al maanden duidelijk welke koers het college voorstond en is daar ook herhaaldelijk overleg over geweest. Het is dan ook lariekoek dat wij ineens met ons pleidooi voor herindeling kwamen, aldus ex-wethouder Paul Sanders van de progressieve lijst KIJK!!!. Zijn eigen partij steunde ook de motie van wantrouwen. Hij noemt de gang van zaken triest omdat een meerderheid van CDA, KIJK!!!, Lokaal DNA en Focus niet de realiteit onder ogen wilde zien.

Video: L1

Ziende blind en horende doof
Ex-wethouder Marly Heusschen van het CDA stelt dat ‘we elkaar zijn kwijtgeraakt, en niet alleen de afgelopen maanden’. Zij vindt dat de meerderheid ziende blind en horende doof is en zich heeft afgesloten van de financiële boodschap. Inclusief haar eigen CDA-fractie. “Er was twijfel over de gegevens en cijfers die wij aanleverden. Ons werd zwartkijken verweten. Maar nu is er chaos”, aldus Heusschen.

Video: L1

Besef van urgentie gemist
Oud-wethouder Jan Gulikers van de grootste fractie BRUG-M stelt bij de gemeenteraad het besef van urgentie te hebben gemist. Ondanks dat sinds april herhaaldelijk overleg heeft plaats gevonden binnen de coalitie. Volgens Gulikers heeft ‘boosheid’ ten opzichte van zijn partij sterk meegespeeld. BRUG-M was altijd voorstander van een herindeling en niet enthousiast over de regiegemeente.

Daarbij werden de meeste Meerssense ambtenaren ondergebracht bij Maastricht maar bleef de gemeente zelfstandig. “Bij onder meer de coalitiepartners leefde blijkbaar het idee dat wij de slechte financiële situatie wilden gebruiken om via een omweg een herindeling erdoor heen te drukken”, zegt Gulikers.

Oud-wethouder Gulikers verwacht in november terug te keren als raadslid voor BRUG-M.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen