Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-verkeersofficier Spee: maak oorzaak aanrijding bekend

Geplaatst opmaandag 17 juli 2017 - 13:49
Foto: iStock

De politie zou veel vaker de oorzaak van een aanrijding bekend moeten maken.

Dat zou een afschrikkende werking hebben op mensen die te hard rijden, appen of met een slok op achter het stuur zitten. Dat stelt Koos Spee, voormalig landelijk verkeersofficier van Justitie tegenover L1. Hij pleit bovendien voor meer politiecontroles, zodat de pakkans groter wordt.

Grote letters
"In krantenberichten lees je meestal dat de politie onderzoek doet naar de oorzaak van een aanrijding of een eenzijdig ongeval. Maar daar zou met grote letters bij moeten dat iemand met zijn telefoon zat te klooien", zegt Spee, die er niet voor zou schuwen om heftige foto's te publiceren. "Ik zag laatst een foto van een verkeersdode met een telefoon nog in zijn hand geklemd. Natuurlijk moet je de foto's niet te heftig maken, maar nu is het vaak nog te braaf. De fout ligt bovendien bij de politiek die hard rijden fijn vindt, want de afgelopen jaren is op veel wegen de maximumsnelheid verhoogd."

Harder
Deze vorm van voorlichting gaat volgens
Spee hand in hand met harder politie-optreden. "Als je niet corrigeert, gaat men zich automatisch slecht gedragen. De pakkans moet flink omhoog. Ook in Limburg wordt er de laatste jaren minder gehandhaafd. Maar mensen leren het pas als ze het in de beurs voelen. Je ziet bijvoorbeeld dat bij permanente trajectcontroles slechts 0,3 procent van de automobilisten te hard rijdt, omdat ze immers weten dat ze geflitst worden."

Zwarte doos
Spee
is bovendien een groot voorstander van een zwarte doos in elke auto en andere technische hulpmiddelen, zoals een automatische snelheidsbegrenzer.

Lees alles over het Wereld Muziek Concours op L1.nl.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

8 uur editie
's Ochtends op de hoogte van het vroege nieuws. Maandag tot vrijdag rond 8:00 uur in je mailbox.

12 uur editie
Tegen lunchtijd even het belangrijkste nieuws checken? Je krijgt ‘m elke werkdag rond 12:00 uur.

Het laatste Limburgse nieuws

Gerelateerde berichten

Een bloem voor Thalita (17) en alle andere verkeersdoden
Aange-ree-den in Geulle
Kop-staartbotsing in Susteren
Ongeluk op bouw in Venlo
Man zwaargewond na val van zes meter in Venlo

Meest gelezen

Uit eigen keuken
Uitgelicht
Doneer online een voedselpakket

Ook dit jaar kun je weer online een voedselbankpakket doneren in het kader van de actie 'L1, Samen voor de Voedselbank'. Door online te doneren kunnen er producten worden gekocht voor de Voedselbanken in Limburg. Hiermee help je maar liefst 6000 Limburgers! Je kunt kiezen tussen 3 online pakketten van €10, €25 en €100.

Doneer hier uw online voedselpakket
Uitgelicht
AvondGasten, de talkshow van Limburg

Iedere werkdag met sprankelende gasten aan tafel en verslaggevers in de provincie. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. AvondGasten is om 17:55 live op L1 TV en wordt herhaald om 20:55 en 22:55 uur.
Presentatie: Fabienne Nijsten, Sanders Kleikers en Kirsten Paulus

AvondGasten, elke werkdag op L1 TV
Uitgelicht
Haal de beste buuttes bij je in huis!

In aanloop naar het 55-jarig jubileum van de Limburgse Vereniging van Karnavalsartiesten (LVKA) is deze nieuwe dvd van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen gemaakt.
In samenwerking met L1 is een dvd samengesteld met daarop de winnende buuttes van de jaren 2010, 2011 en 2012 (met o.a. Fer Naus, Harold Schroijen, Har Daniels en Ger Frenken).
Een DVD mét lachgarantie!

Bestel nu de DVD in de L1 Shop
Uitgelicht
Tijd voor Toen is terug!

Tijd voor iets nieuws. Of beter gezegd: iets ouds! Tijd voor Toen is terug, iedere maandag en donderdag een nieuwe aflevering exclusief op L1.nl. Met prachtige beelden uit de rijke Limburgse historie.

Bekijk hier Tijd voor Toen
Uitgelicht
Jouw favoriete liedje in ruil voor jouw actie of donatie

Doe mee met de actie 'L1 Samen voor de Voedselbank'! Van 11 t/m 21 december zetten alle medewerkers van L1 zich weer in om, samen met bedrijven, verenigingen en inwoners van Limburg, zoveel mogelijk voedselpakketten met langhoudbare producten in te zamelen. Help jij mee? Bedenk zelf een actie en meld deze aan op onze website of doneer online een voedselpakket. Makkelijker kan bijna niet... Als dank voor jouw hulp mag je vervolgens ook een verzoekplaatje aanvragen. De dj's van L1 draaien jouw favoriete liedje met plezier!

Meld hier jouw actie voor de voedselbank aan