Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-statenlid Tine Jager-van Lonkhuyzen overleden

Geplaatst opdonderdag 17 maart 2016 - 13:26

Oud-statenlid Tine Jager-van Lonkhuyzen uit Heerlen is op 95-jarige leeftijd overleden.

Zij was in 1968 één van de vijf statenleden die uit de fractie van de toenmalige KVP (Katholieke Volkspartij) stapte en lid werd van de nieuwe partij PPR (Politieke Partij Radicalen).

Té rechts
Die partij was een afscheuring van de KVP. Zij bestond uit progressieve christenen die de koers van de KVP te rechts vond. Zij wezen daarbij onder mee naar de samenwerking met de VVD in het kabinet-De Jong. De KVP was in 1968 almachtig in de Limburgse Provinciale Staten, met 45 van de 59 zetels.

Het opstappen van onder meer Tine Jager-van Lonkhuyzen kreeg destijds ook landelijk veel aandacht omdat het een scheur betekende in het machtige Limburgse KVP-bolwerk.

Onbegrijpelijk
Het dagelijks bestuur van de KVP-Limburg noemde het uittreden van de vijf statenleden toen 'onbegrijpelijk en onjuist. Zij hebben de belangen van Limburg, die momenteel op het spel staan, onder meer in verband met de herstructurering niet gediend.'

De oproep om hun zetels ter beschikking te stellen, legden de vijf naast zich neer. Jager-van Lonkhuyzen , die in 1966 haar entree maakte in de staten, werd in 1970 herkozen voor de PPR. Die partij kreeg toen drie zetels. Ook in 1974 werd zij opnieuw gekozen. In 1978 lukte dat niet. De PPR hield toen nog maar één zetel over. De PPR ging in 1991 op in GroenLinks

Tine Jager-van Lokhuyzen is woensdag begraven.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Limburgs Parlement herdenkt overleden PVV-statenlid
Chris Schilders nieuw statenlid voor SP
Oppositie wil nog geen benoeming nieuwe SP-gedeputeerde
Opgestapte gedeputeerde Daan Prevoo niet terug als Statenlid
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen