Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-statenlid Tine Jager-van Lonkhuyzen overleden

Geplaatst opdonderdag 17 maart 2016 - 13:26

Oud-statenlid Tine Jager-van Lonkhuyzen uit Heerlen is op 95-jarige leeftijd overleden.

Zij was in 1968 één van de vijf statenleden die uit de fractie van de toenmalige KVP (Katholieke Volkspartij) stapte en lid werd van de nieuwe partij PPR (Politieke Partij Radicalen).

Té rechts
Die partij was een afscheuring van de KVP. Zij bestond uit progressieve christenen die de koers van de KVP te rechts vond. Zij wezen daarbij onder mee naar de samenwerking met de VVD in het kabinet-De Jong. De KVP was in 1968 almachtig in de Limburgse Provinciale Staten, met 45 van de 59 zetels.

Het opstappen van onder meer Tine Jager-van Lonkhuyzen kreeg destijds ook landelijk veel aandacht omdat het een scheur betekende in het machtige Limburgse KVP-bolwerk.

Onbegrijpelijk
Het dagelijks bestuur van de KVP-Limburg noemde het uittreden van de vijf statenleden toen 'onbegrijpelijk en onjuist. Zij hebben de belangen van Limburg, die momenteel op het spel staan, onder meer in verband met de herstructurering niet gediend.'

De oproep om hun zetels ter beschikking te stellen, legden de vijf naast zich neer. Jager-van Lonkhuyzen , die in 1966 haar entree maakte in de staten, werd in 1970 herkozen voor de PPR. Die partij kreeg toen drie zetels. Ook in 1974 werd zij opnieuw gekozen. In 1978 lukte dat niet. De PPR hield toen nog maar één zetel over. De PPR ging in 1991 op in GroenLinks

Tine Jager-van Lokhuyzen is woensdag begraven.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Limburgs Parlement herdenkt overleden PVV-statenlid
Chris Schilders nieuw statenlid voor SP
Oppositie wil nog geen benoeming nieuwe SP-gedeputeerde
Opgestapte gedeputeerde Daan Prevoo niet terug als Statenlid
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen