Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-statenlid Tine Jager-van Lonkhuyzen overleden

Geplaatst opdonderdag 17 maart 2016 - 13:26

Oud-statenlid Tine Jager-van Lonkhuyzen uit Heerlen is op 95-jarige leeftijd overleden.

Zij was in 1968 één van de vijf statenleden die uit de fractie van de toenmalige KVP (Katholieke Volkspartij) stapte en lid werd van de nieuwe partij PPR (Politieke Partij Radicalen).

Té rechts
Die partij was een afscheuring van de KVP. Zij bestond uit progressieve christenen die de koers van de KVP te rechts vond. Zij wezen daarbij onder mee naar de samenwerking met de VVD in het kabinet-De Jong. De KVP was in 1968 almachtig in de Limburgse Provinciale Staten, met 45 van de 59 zetels.

Het opstappen van onder meer Tine Jager-van Lonkhuyzen kreeg destijds ook landelijk veel aandacht omdat het een scheur betekende in het machtige Limburgse KVP-bolwerk.

Onbegrijpelijk
Het dagelijks bestuur van de KVP-Limburg noemde het uittreden van de vijf statenleden toen 'onbegrijpelijk en onjuist. Zij hebben de belangen van Limburg, die momenteel op het spel staan, onder meer in verband met de herstructurering niet gediend.'

De oproep om hun zetels ter beschikking te stellen, legden de vijf naast zich neer. Jager-van Lonkhuyzen , die in 1966 haar entree maakte in de staten, werd in 1970 herkozen voor de PPR. Die partij kreeg toen drie zetels. Ook in 1974 werd zij opnieuw gekozen. In 1978 lukte dat niet. De PPR hield toen nog maar één zetel over. De PPR ging in 1991 op in GroenLinks

Tine Jager-van Lokhuyzen is woensdag begraven.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Limburgs Parlement herdenkt overleden PVV-statenlid
Chris Schilders nieuw statenlid voor SP
Oppositie wil nog geen benoeming nieuwe SP-gedeputeerde
Opgestapte gedeputeerde Daan Prevoo niet terug als Statenlid
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen