Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-Statenlid Forum speelt hoofdrol in Brabantse politiek

Geplaatst opdinsdag 19 januari 2021 - 14:19

De coalitie in de provincie Noord-Brabant van VVD, CDA, Forum voor Democratie (FvD) en Lokaal Brabant dreigt haar meerderheid te verliezen. En daarbij speelt voormalig Limburgs FvD-statenlid Cees van der Sande uit Maastricht een hoofdrol.

Van der Sande was namelijk gevraagd om de plek in te nemen van een statenlid in de provinciale staten van Noord-Brabant dat uit FvD is gestapt. Maar uiteindelijk heeft Van der Sande besloten daarvan af te zien.

Te weinig zetels
Omdat FvD geen andere kandidaten (meer) heeft, is het gevolg dat één zetel onbezet blijft en de coalitie nog maar 27 van de 55 zetels bezet. Evenveel als de oppositie. Vrijdag vergadert de Brabantse politiek over de situatie.

Toch geen backup
Via Twitter heeft Van der Sande zijn besluit openbaar gemaakt. Daarin zegt hij 'na lang beraad helaas af te moeten zien' van zijn zetel, ook al stemde hij een jaar geleden ermee in 'te fungeren als backup-optie voor de fractie'. In zijn uitgebreide tweets vermeldt hij verder dat de redenen voor zijn besluit 'meervoudig zijn en uiteen lopen van een veranderende privé-situatie tot praktische onmogelijkheden'.

Opgestapt
Cees van der Sande was vice-fractievoorzitter van FvD in het Limburgs Parlement en voerde met inmiddels gedeputeerde Ruud Burlet de onderhandelingen over wat uiteindelijk een extraparlementair provinciebestuur werd. Maar per 1 december 2019 stapte hij op als statenlid en stelde hij zijn zetel ter beschikking na al een aantal maanden afwezig te zijn geweest. Oorzaak was een verschil van mening met de rest van de zevenkoppige fractie. Van der Sande vond dat die niet genoeg achter partijleider Thierry Baudet stond en te kritisch was. In dat verband sprak hij van een 'Forum-light'.

Scheuring
Net als in Limburg leidde ook in Noord-Brabant de recente partijstrijd binnen FvD tot een scheuring binnen de fractie. In Limburg stapten vier van de zeven leden uit Forum en gingen verder als fractie Samen voor Limburg. In Noord-Brabant stapten vier van de negen statenleden uit de partij. Eentje gaf zijn zetel terug aan de partij. Daar zou Van der Sande voor in de plaats gekomen zijn gekomen als hij ja had gezegd.

Drie statenleden sloten zich aan bij de nieuwe partij JA21 van een aantal ex-Forum leden. Zij bleven wel het bestuursakkoord en de coalitie in Noord-Brabant ondersteunen. Daarmee leek een meerderheid nog steeds verzekerd. Maar door het afhaken van Cees van der Sande is dat dus niet meer het geval. Als de uit het Brabantse Etten-Leur afkomstige Van der Sande wel de zetel in de provinciale staten van Noord-Brabant had ingenomen, had hij moeten verhuizen naar Noord-Brabant.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen