Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Oud-senator Gérard Mertens overleden

Geplaatst opdinsdag 13 november 2018 - 10:20

Gérard Mertens, oud-senator en oud-voorman van LLTB (Limburgse Land- en Tuinbouwbond), is maandag op 100-jarige leeftijd overleden.

De uit Blerick afkomstige boerenleider overleed na een kort ziektebed in het bijzijn van familie.

Hij wordt gezien als één van de meest invloedrijke Nederlandse politici en boerenleiders van de vorige eeuw. Mertens werd ook wel de ongekroonde koning van de boeren genoemd.

Erevoorzitter
Na zijn begin als voorman van de LLTB kwam hij als senator terecht in de Eerste Kamer. Hij zat in de Eerste Kamer voor de Katholieke Volkspartij (KVP) dat later het CDA werd. Later werd hij benoemd tot erevoorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB).

'Sjra'
Mertens of 'Sjra', zoals hij ook wel genoemd werd, zette al op jonge leeftijd zijn talent voor besturen in. Zo was hij vanaf zijn twintigste al voorzitter van de Rooms Katholieke Jonge Boerenstand in Limburg. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd hij voorzitter van de Limbursge Land-en Tuinbouwbond.

Na zijn pensioen zat hij niet stil. Zo zette hij zich in voor verschillende culturele instellingen en voor de ziekenzorg.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties

Meest gelezen