Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Oud-senator Gérard Mertens overleden

Geplaatst opdinsdag 13 november 2018 - 10:20

Gérard Mertens, oud-senator en oud-voorman van LLTB (Limburgse Land- en Tuinbouwbond), is maandag op 100-jarige leeftijd overleden.

De uit Blerick afkomstige boerenleider overleed na een kort ziektebed in het bijzijn van familie.

Hij wordt gezien als één van de meest invloedrijke Nederlandse politici en boerenleiders van de vorige eeuw. Mertens werd ook wel de ongekroonde koning van de boeren genoemd.

Erevoorzitter
Na zijn begin als voorman van de LLTB kwam hij als senator terecht in de Eerste Kamer. Hij zat in de Eerste Kamer voor de Katholieke Volkspartij (KVP) dat later het CDA werd. Later werd hij benoemd tot erevoorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB).

'Sjra'
Mertens of 'Sjra', zoals hij ook wel genoemd werd, zette al op jonge leeftijd zijn talent voor besturen in. Zo was hij vanaf zijn twintigste al voorzitter van de Rooms Katholieke Jonge Boerenstand in Limburg. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd hij voorzitter van de Limbursge Land-en Tuinbouwbond.

Na zijn pensioen zat hij niet stil. Zo zette hij zich in voor verschillende culturele instellingen en voor de ziekenzorg.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen