Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Oud-senator Gérard Mertens overleden

Geplaatst opdinsdag 13 november 2018 - 10:20

Gérard Mertens, oud-senator en oud-voorman van LLTB (Limburgse Land- en Tuinbouwbond), is maandag op 100-jarige leeftijd overleden.

De uit Blerick afkomstige boerenleider overleed na een kort ziektebed in het bijzijn van familie.

Hij wordt gezien als één van de meest invloedrijke Nederlandse politici en boerenleiders van de vorige eeuw. Mertens werd ook wel de ongekroonde koning van de boeren genoemd.

Erevoorzitter
Na zijn begin als voorman van de LLTB kwam hij als senator terecht in de Eerste Kamer. Hij zat in de Eerste Kamer voor de Katholieke Volkspartij (KVP) dat later het CDA werd. Later werd hij benoemd tot erevoorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB).

'Sjra'
Mertens of 'Sjra', zoals hij ook wel genoemd werd, zette al op jonge leeftijd zijn talent voor besturen in. Zo was hij vanaf zijn twintigste al voorzitter van de Rooms Katholieke Jonge Boerenstand in Limburg. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd hij voorzitter van de Limbursge Land-en Tuinbouwbond.

Na zijn pensioen zat hij niet stil. Zo zette hij zich in voor verschillende culturele instellingen en voor de ziekenzorg.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
Volg de Halve Finales LVK bij L1

Wie wordt de opvolger van Spik & Span? 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Deze strijden in 3 halve finales in de Muziekgieterij om een finaleplek. Uiteraard beleef je het LVK weer bij L1. Iedere vrijdag om 18:00 op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. Op zaterdag om 13:00 wordt de halve finale herhaald.

Bekijk hier de liedjes van het LVK
Uitgelicht
Januari buuttemaand op L1.nl

Elke dag nieuwe buut om 11.11 uur op L1.nl.

De regionale omroep L1 heeft een enorm rijk archief met radio- en tv-opnames van Limburgse buuttereedners. In de aanloop naar vastelaovend wordt dit genre extra in het zonnetje gezet op L1.nl.

Bekijk hier de buut van de dag
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen