Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud schoolgebouw Nijswiller krijgt een nieuwe invulling

Geplaatst opmaandag 9 augustus 2021 - 22:10

Het voormalige Sophianum College in Nijswiller krijgt een nieuwe invulling. Het gebouw kwam in 2016 leeg te staan toen het vmbo-college verhuisde naar Gulpen.

De gemeente Gulpen-Wittem is momenteel bezig met het uitwerken van plannen. Eind dit jaar moet er een concreet voorstel naar de gemeenteraad.

Verenigingsleven
Wat de precieze invulling wordt, is nog niet bekend. Er wordt nagedacht over woningen, een buurtwinkel en een klein hotel voor toeristen. Wat wel duidelijk is, is dat het gebouw voor een gedeelte moet fungeren als gemeenschapshuis voor het verenigingsleven in Nijswiller. "We vinden het belangrijk dat de omgeving zich hier kan treffen", zegt wethouder Jos Last. "In het gebouw moet een ruimte komen waar onder andere de carnavalsvereniging, de harmonie en andere verenigingen een fijne plek krijgen."

Sloop
Een deel van het gebouw zal gesloopt worden. "We willen dat het aanzicht vanuit het dorp wat ruimer wordt”, vertelt Last. “Nu ziet het er te industrieel uit. Vervolgens zal er ook veel meer groen worden toegepast."

Antikraak
In bepaalde gedeeltes van het gebouw zijn momenteel nog activiteiten. Zoals in de gymzaal. De kickboksclub Team Devils maakt zes keer per week gebruik van deze locatie. "We zitten hier antikraak", zegt kickbokstrainer Selina Kaussler. "Dat houdt in wanneer dat de gemeente nieuwe plannen heeft gemaakt voor deze locatie, wij eruit moeten. We hebben onlangs te horen gekregen dat we in maart 2022 een nieuw onderkomen moeten vinden."

Gulpen
In de jaren zestig van de vorige eeuw is de voormalige school gebouwd. In de loop der jaren is het verder uitgebreid. Het gebouw heeft meer dan 50 jaar gediend als school.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen