Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-rechercheur: 'Brech bevestigde pedofiele gevoelens'

Geplaatst opvrijdag 24 juli 2020 - 19:01

Frank Peters, oud-rechercheur en lid van Scouting Nederland, kreeg in 2001 een tip van een politiecollega over Jos Brech. De vijftiger uit Simpelveld was op dat moment geen verdachte in die zaak Nicky Verstappen, maar was wel eerder betrokken geweest bij een zedendelict. Hij zou zodoende een gevaar kunnen vormen voor de kinderen bij de scouting in Nuth, waar Brech op dat moment leider was.

"Ik kreeg deze info als scout. Niet als politieagent. Deze man moest weg bij scouting", zei Peters aan tafel bij L1mburg Centraal.

Terras
Oud-rechercheur Peters kende Brech niet, maar belde hem wel direct op. Ze spraken af op een terras  in Heerlen. Daar confronteerde Peters hem met de belastende informatie en verzocht Brech te vertrekken. Dat deed hij vrijwel meteen. "De eenvoud waarmee Jos Brech naar me toe kwam op dat terras, terwijl ik alleen had gezegd dat ik bij de politie zat en bij de scouting zat", zegt de oud-rechercheur. "We hebben het erover dat je mogelijk pedofiel was, en dat bevestigde hij. Hij gaf zelfs toe dat hij een keer te ver was gegaan bij twee jongens."

Video: L1

Lees ook: Jos Brech hoort strafeis in zaak Verstappen op 8 oktober

Communicatie
Peters kon de link destijds niet leggen met de zaak Nicky Verstappen. Brech kwam in 2018 pas in beeld als verdachte in deze zaak. Sindsdien volgt Peters de zaak op de voet. "Bij mij was hij heel open omdat hij zich mogelijk betrapt voelde. In de rechtszaal zie ik een man die alles over zich heen laat komen en niks zegt. Non-verbale communicatie zegt vaak meer dan verbale communicatie. Hij beweegt gewoon niet."

Jos Brech (57) wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen. Op 8 oktober komt justitie met een strafeis.

Lees hier alles over de zaak Nicky Verstappen.

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen