Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-profwielrenner: 'Ik ben echt depressief geworden'

Geplaatst opzondag 2 juli 2017 - 19:43

In de wielertalkshow Tour de L1mbourg sprak oud-profwielrenner Lieuwe Westra nogmaals openhartig over de moeilijke periode uit zijn leven. De Fries kampte in het verleden met een depressie.

"Ik had nooit verwacht dat mij dat zou overkomen. Ik had mijn laatste contract weggegooid. Dat doe je niet zomaar, natuurlijk," zo zei Westra in de wielertalkshow Tour de L1mbourg op L1TV. Het programma kwam zondag live vanuit Vaals.

Depresssie
Hoewel
Westra nu af en toe weer op de fiets zit als amateurrenner, is hij gestopt als profwielrenner. "Ik ben gewoon echt depressief geworden. Dat is de reden geweest om vervroegd te stoppen. Ik heb vanalles geprobeerd om de boel terug op de rails te krijgen voor het nieuwe seizoen destijds, maar dat bleek niet eenvoudig. Ik ben 6 a 7 maanden de compleet weg kwijt geweest. En dus was er maar 1 oplossing: stoppen. En kijken dat ik weer gezond zou worden."

3 jaar geleden stond Westra nog met zijn ploeg Astana in Parijs met Tourwinnaar Nibali als ploegmaat. Toen was het nog een groot feest bij de overwinning van Vincenzo Nibali. "Helaas kunnen de tijden verkeren. Het is gewoon een hard verhaal geweest. Maar gelukkig gaat het nu weer goed met me. Dat is het belangrijkste", aldus de renner die er vrede mee heeft dat hij is gestopt met zijn loopbaan als prof.

Structuur
Gert Jakobs, oud-wielrenner begrijpt de situatie waar
Westra in heeft gezeten maar al te goed. Ook Jakobs had het niet makkelijk toen hij het peleton verliet. "Ik miste structuur. Als wielrenner werd je gezegd wanneer je moest slapen en moest eten. Maar toen dat weg viel, was ik letterlijk en figuurlijk stuurloos. Ik moest ook echt de juiste weg in vinden."

Truc
Oud-renner
Karsten Kroon heeft na zijn profcarrière, het wielrennen geen seconde gemist. "Ik koos er zelf voor om te stoppen. Ik was er klaar mee. Dan is het anders in je hoofd. De truc is om meteen daarna allerlei dingen te doen. Ik ben voor Eurosport gaan werken bijvoorbeeld als co-commentator. Of nu ook appartementen in mijn boerderij aan het bouwen. Niets doen, of toch geen uitdaging hebben, is funest voor een mens vaak", aldus Kroon, die in Vroenhoven, vlakbij Maastricht woont.

Tour de L1mbourg
Hoe doen de renners uit eigen provincie het tijdens de Ronde van Frankrijk? Iedere dag tijdens de tour vanaf 17:50 uur het sfeervol wielerprogramma Tour de L1mbourg vanuit een andere Limburgse plaats, live op L1 TV. De uitzending is vrij toegankelijk voor publiek. Herhalingen zijn er zondag om 20:40 uur en 22:40 uur. Klik hier voor meer informatie.

Lees alles over het Oud Limburgs Schuttersfeest op l1.nl.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Gerelateerde berichten

Johan Museeuw heeft grote bewondering voor Rob Ruijgh
Bekende oud-wielrenners trappen Tour de L1mbourg af
'Overslaan Vuelta verstandige keuze Dumoulin'
Karsten Kroon had last van hartritmestoornissen
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen