Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Oud-profwielrenner: 'Ik ben echt depressief geworden'

Geplaatst opzondag 2 juli 2017 - 19:43

In de wielertalkshow Tour de L1mbourg sprak oud-profwielrenner Lieuwe Westra nogmaals openhartig over de moeilijke periode uit zijn leven. De Fries kampte in het verleden met een depressie.

"Ik had nooit verwacht dat mij dat zou overkomen. Ik had mijn laatste contract weggegooid. Dat doe je niet zomaar, natuurlijk," zo zei Westra in de wielertalkshow Tour de L1mbourg op L1TV. Het programma kwam zondag live vanuit Vaals.

Depresssie
Hoewel
Westra nu af en toe weer op de fiets zit als amateurrenner, is hij gestopt als profwielrenner. "Ik ben gewoon echt depressief geworden. Dat is de reden geweest om vervroegd te stoppen. Ik heb vanalles geprobeerd om de boel terug op de rails te krijgen voor het nieuwe seizoen destijds, maar dat bleek niet eenvoudig. Ik ben 6 a 7 maanden de compleet weg kwijt geweest. En dus was er maar 1 oplossing: stoppen. En kijken dat ik weer gezond zou worden."

3 jaar geleden stond Westra nog met zijn ploeg Astana in Parijs met Tourwinnaar Nibali als ploegmaat. Toen was het nog een groot feest bij de overwinning van Vincenzo Nibali. "Helaas kunnen de tijden verkeren. Het is gewoon een hard verhaal geweest. Maar gelukkig gaat het nu weer goed met me. Dat is het belangrijkste", aldus de renner die er vrede mee heeft dat hij is gestopt met zijn loopbaan als prof.

Structuur
Gert Jakobs, oud-wielrenner begrijpt de situatie waar
Westra in heeft gezeten maar al te goed. Ook Jakobs had het niet makkelijk toen hij het peleton verliet. "Ik miste structuur. Als wielrenner werd je gezegd wanneer je moest slapen en moest eten. Maar toen dat weg viel, was ik letterlijk en figuurlijk stuurloos. Ik moest ook echt de juiste weg in vinden."

Truc
Oud-renner
Karsten Kroon heeft na zijn profcarrière, het wielrennen geen seconde gemist. "Ik koos er zelf voor om te stoppen. Ik was er klaar mee. Dan is het anders in je hoofd. De truc is om meteen daarna allerlei dingen te doen. Ik ben voor Eurosport gaan werken bijvoorbeeld als co-commentator. Of nu ook appartementen in mijn boerderij aan het bouwen. Niets doen, of toch geen uitdaging hebben, is funest voor een mens vaak", aldus Kroon, die in Vroenhoven, vlakbij Maastricht woont.

Tour de L1mbourg
Hoe doen de renners uit eigen provincie het tijdens de Ronde van Frankrijk? Iedere dag tijdens de tour vanaf 17:50 uur het sfeervol wielerprogramma Tour de L1mbourg vanuit een andere Limburgse plaats, live op L1 TV. De uitzending is vrij toegankelijk voor publiek. Herhalingen zijn er zondag om 20:40 uur en 22:40 uur. Klik hier voor meer informatie.

Lees alles over het Oud Limburgs Schuttersfeest op l1.nl.

Advertentie
Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Advertentie

Gerelateerde berichten

Johan Museeuw heeft grote bewondering voor Rob Ruijgh
Bekende oud-wielrenners trappen Tour de L1mbourg af
'Overslaan Vuelta verstandige keuze Dumoulin'
Karsten Kroon had last van hartritmestoornissen
Overzicht
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen