Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-politicus Jan Mans (PvdA) overleden

Geplaatst opvrijdag 19 februari 2021 - 9:36

Jan Mans is donderdagavond in zijn woonplaats Meerssen overleden. Mans was in zijn carrière in verschillende steden en gemeenten burgemeester, onder meer in Meerssen en in Kerkrade.

Mans kreeg landelijke bekendheid toen hij burgemeester was van Enschede toen daar de vuurwerkramp plaats vond op 13 mei 2000.

Crisismanager
Door de ontploffing bij het bedrijf S.E. Fireworks zijn 23 mensen om het leven gekomen en werden tientallen huizen verwoest. De uit Heerlen afkomstige Mans ontpopte zich als een kundige crisismanager, maar na de ramp barstte de kritiek los op onder andere het gemeentebestuur. Hoe was het mogelijk dat er zoveel vuurwerk lag opgeslagen in een oude fabriek midden in een woonwijk? Dat heeft volgens Mans gezorgd voor een breuklijn in het denken over veiligheid.

Lees ook: Jan Mans: 'Vuurwerkramp breuk in veiligheidsdenken'

Kritiek
"Sinds de vuurwerkramp zie je dat bestuurders op voorhand risico's willen uitsluiten door vergaande voorschriften en eisen op te stellen zodat ze achteraf niet verantwoordelijk kunnen worden gesteld. Ze dekken zich in voor kritiek achteraf", zei Mans daar later over. Hij vond dat een slechte zaak. "Je moet natuurlijk zorgen dat je dingen doet zoals ze moeten, maar je moet niet heel erg gaan overdrijven. Alles 100 procent veilig maken gaat niet in het leven."

'Jan was bovenal gewoon een fijne vent'
Partijgenoot Frans Timmermans herinnert Jan Mans vooral als een burgemeester voor en tussen de mensen. "Zijn innerlijke beschaving is het eerste wat in me opkomt. De afstand tussen Jan en de mensen was nul. Jan was altijd benaderbaar voor hulp en advies. Bovenal was hij gewoon een fijne vent!"

Carrière
Na zijn burgemeesterschap van Enschede werd Mans waarnemend burgemeester van Venlo en later van Zaanstad. Daarna was hij directeur van de Limburgse Kamer van Koophandel. Ook was hij waarnemend burgemeester van Maastricht en Gouda en informateur in Meerssen nadat in die gemeente het college viel in 2013.

Jan Mans was ernstig ziek en is 80 jaar geworden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen