Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-politicus Jan Mans (PvdA) overleden

Geplaatst opvrijdag 19 februari 2021 - 9:36

Jan Mans is donderdagavond in zijn woonplaats Meerssen overleden. Mans was in zijn carrière in verschillende steden en gemeenten burgemeester, onder meer in Meerssen en in Kerkrade.

Mans kreeg landelijke bekendheid toen hij burgemeester was van Enschede toen daar de vuurwerkramp plaats vond op 13 mei 2000.

Crisismanager
Door de ontploffing bij het bedrijf S.E. Fireworks zijn 23 mensen om het leven gekomen en werden tientallen huizen verwoest. De uit Heerlen afkomstige Mans ontpopte zich als een kundige crisismanager, maar na de ramp barstte de kritiek los op onder andere het gemeentebestuur. Hoe was het mogelijk dat er zoveel vuurwerk lag opgeslagen in een oude fabriek midden in een woonwijk? Dat heeft volgens Mans gezorgd voor een breuklijn in het denken over veiligheid.

Lees ook: Jan Mans: 'Vuurwerkramp breuk in veiligheidsdenken'

Kritiek
"Sinds de vuurwerkramp zie je dat bestuurders op voorhand risico's willen uitsluiten door vergaande voorschriften en eisen op te stellen zodat ze achteraf niet verantwoordelijk kunnen worden gesteld. Ze dekken zich in voor kritiek achteraf", zei Mans daar later over. Hij vond dat een slechte zaak. "Je moet natuurlijk zorgen dat je dingen doet zoals ze moeten, maar je moet niet heel erg gaan overdrijven. Alles 100 procent veilig maken gaat niet in het leven."

'Jan was bovenal gewoon een fijne vent'
Partijgenoot Frans Timmermans herinnert Jan Mans vooral als een burgemeester voor en tussen de mensen. "Zijn innerlijke beschaving is het eerste wat in me opkomt. De afstand tussen Jan en de mensen was nul. Jan was altijd benaderbaar voor hulp en advies. Bovenal was hij gewoon een fijne vent!"

Carrière
Na zijn burgemeesterschap van Enschede werd Mans waarnemend burgemeester van Venlo en later van Zaanstad. Daarna was hij directeur van de Limburgse Kamer van Koophandel. Ook was hij waarnemend burgemeester van Maastricht en Gouda en informateur in Meerssen nadat in die gemeente het college viel in 2013.

Jan Mans was ernstig ziek en is 80 jaar geworden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen