Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-minister Gerd Leers: 'Asielprocedure te traag'

Geplaatst opmaandag 3 september 2018 - 17:33

De asielprocedure in Nederland is veel te traag. Dat zegt oud-minister Gerd Leers. Hij was zelf jarenlang minister van asielzaken.

Leers doet de uitspraken vanwege de uitzetting van de Armeense kinderen Howick (13) en Lili (12). De twee moeten voor zaterdag Nederland hebben verlaten. Hun moeder wil dit voorkomen en heeft de kinderen laten onderduiken.

Allerlei procedures
De kinderen kwamen in 2008 met hun moeder naar ons land en proberen sindsdien asiel te krijgen. Ondanks allerlei procedures is dat niet gelukt. Daarom moeten ze nu het land uit.

"De procedures moeten sneller", aldus Leers. "Ik heb daar in mijn tijd als minister al honderd procent op ingezet, maar dat is niet gelukt." Nu is het nog zo dat mensen jarenlang in allerlei procedures verwikkeld kunnen zijn. "Maak het niet mogelijk dat iemand jarenlang in procedures zit, maar zorg dat er binnen een jaar helderheid is", aldus de oud-minister.

'Dit vreet aan je'
Over de uitzetting van Howick en Lili zegt Leers dat het een verdomd lastige zaak is, ook voor de minister en staatssecretaris die besluiten moet nemen. "Dit doet wat met je en vreet aan je", aldus Leers. "Zodra een kind een gezicht krijgt door publiciteit wordt het een lastige zaak. Een zakelijke afweging maken wordt dan nog moeilijker."

Heb jij een hele schattige hond, kat of ander huisdier? Stuur dan jouw allermooiste foto in voor onze fotowedstrijd.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen