Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud houtwerk van Sittardse kerktoren te koop als wijnrek

Geplaatst opwoensdag 18 november 2020 - 11:43

De galmborden van de Sittardse Grote Kerk zijn te koop in de vorm van een wijnrek.

In het kader van de restauratie van de toren van deze Sint-Petrus' Stoel van Antiochiëkerk in het centrum van Sittard, worden de oude galmborden bij de klokkentoren vervangen.

Gebeier
"Met dat idee kwam een van de leden van ons torencomité", zegt Karin Colaris. Zij is de secretaris van dat comité. "Vervolgens hebben we een timmerman in de arm genomen om van die galmborden wijnrekken te maken." Galmborden zorgen ervoor dat het gebeier van kerkklokken hoog in de toren op de grond te horen is. "Daarom staan die schuin in de toren, zodat het geluid omlaag gaat", legt Colaris uit.

Zestien wijnrekken
De wijnrekken zijn in twee maten gemaakt, voor vijftien of voor twintig wijnflessen. "De kleine variant kost 150 euro, de grote 250 euro." In totaal heeft de timmerman zestien wijnrekken uit de galmborden kunnen zagen.

Restauratie
De opbrengst is bestemd voor de restauratie van de kerktoren. Die kost in totaal anderhalf miljoen euro. Een groot gedeelte daarvan wordt gefinancierd met subsidies, maar een bedrag van 325.000 euro moet de Sittardse gemeenschap zelf ophoesten. "Inmiddels hebben we 200.000 euro opgehaald met het torencomité", zegt Colaris. "Nog ruim een ton te gaan dus." Met 83 meter is de toren van de Grote Kerk de hoogste van Limburg. De kerk is voltooid in 1505. "Met een toren die beeldbepalend is voor Sittard."

Moeizaam
De inzameling van geld verloopt volgens Colaris moeizaam. "Met name van het bedrijfsleven had ik iets meer verwacht", zegt ze. "Tegelijkertijd begrijp ik ook heel goed dat het op dit moment moeilijk is voor bedrijven, vanwege de economische malaise als gevolg van de coronapandemie."

Snel
De liefhebber die een galmbord in de vorm van een wijnrek wil hebben, moet volgens Colaris snel zijn. "De actie loopt nog maar net en de verkoop gaat aardig."

Bestellen kan door een mail te sturen naar info@torensittard.nl

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen