Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-gouverneur over bestuurscrisis: 'Een klap voor Limburg'

Geplaatst opzaterdag 10 april 2021 - 9:19

Het opstappen van gouverneur Theo Bovens en het provinciebestuur is een drama voor alle betrokkenen.

"Een klap voor Limburg", zegt oud-gouverneur Léon Frissen op L1 Radio over de affaire-Vrehen. Frissen was de voorganger van gouverneur Theo Bovens.

Motie van wantrouwen
Vrijdag stapte het voltallige college van gedeputeerde staten in Limburg op naar aanleiding van een motie van wantrouwen van de PVV. Een meerderheid in Provinciale Staten leek die motie te gaan steunen. Maar nog voordat het zover kwam, hielden de gedeputeerden de eer aan zichzelf. "Dit gaat je niet in de koude kleren zitten. Het is redelijk uniek dat dit gebeurt", zegt Frissen. "Het komt niet vaak voor dat een heel college van Gedeputeerden Staten opstapt."

Lees ook: Limburgs Parlement: vertrek gouverneur was onvermijdelijk

Experiment
Verder is het volgens Frissen een klap omdat er een einde is gekomen aan een experiment: een extraparlementair experiment. Limburg had namelijk het eerste extraparlementaire provinciebestuur van het land. "Dat moeten we evalueren. Hoe is dat gegaan?", zegt hij.

Lees ook: Extraparlementair college na nog geen twee jaar ter ziele

IKL
Rond de inmiddels ontslagen directeur van IKL en oud-CDA gedeputeerde Herman Vrehen heeft zich een hele affaire ontwikkeld. Vrehen, zelf oud-gedeputeerde van CDA-huize, bleek als directeur van de Stichting IKL met provinciale subsidiegeld betaalde opdrachten door te sluizen naar zijn eigen werkmaatschappijen. Ook kreeg hij buitensporig veel betaald voor zijn baan bij de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen.

In het kielzog van de affaire stapten de twee CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus al eerder op. Zij voelden zich politiek verantwoordelijk voor de onoorbare situaties die waren ontstaan.

Lees ook: Eerste onderzoek zaak-Vrehen eind april klaar

Bezorgd
Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) is bezorgd over de ontstane bestuurlijke situatie in Limburg na het opstappen van het provinciebestuur en de gouverneur. Ze gaat zo spoedig mogelijk met Bovens in overleg om te bepalen wat de volgende stap moet zijn, liet Ollongren in een eerste reactie weten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen